MANUÁL: Jak vybrat nového prezidenta | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

MANUÁL: Jak vybrat nového prezidenta

Už dnes začíná v Česku volba hlavy státu a podruhé máme možnost vybrat si ji přímo.
Už dnes začíná v Česku volba hlavy státu a podruhé máme možnost vybrat si ji přímo. (Foto ara)

Jak dát hlas svému favoritovi snadno, rychle a hlavně správně? Už dnes začíná v Česku volba hlavy státu a podruhé máme možnost vybrat si ji přímo. Aby váš hlas nepropadl, přináší Aha! 10 důležitých informací k prezidentské volbě.

Komu můžete dát hlas

1 – Mirek Topolánek (61)
2 – Michal Horáček (65)
3 – Pavel Fischer (52)
4 – Jiří Hynek (57)
5 – Petr Hannig (71)
6 – Vratislav Kulhánek (74)
7 – Miloš Zeman (73)
8 – Marek Hilšer (41)
9 – Jiří Drahoš (68)

1. Kdy se volí?

První kolo proběhne tento v pátek 12.1. 2018 od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

2. Kdo může volit?

Volit může jen ten, kdo má české občanství a je plnoletý. Když je někomu 18 let až v sobotu při prvním kole, může klidně volit i v pátek. Kdo ale dovrší plnoletosti až při druhém kole, může volit jen v něm.

3. Kde budeme volit?

Do schránky jste dostali obálku s devíti hlasovacími lístky, na každém z nich je jméno uchazeče a číslo, pod kterým o prezidentský post bojuje. Součástí je také speciální lístek, na kterém najdete adresu vaší volební místnosti.

4. Co když nemám hlasovací lístky?

Pokud jste nenašli hlasovací lístky ve své schránce, nic se neděje. Dostanete je přímo ve volební místnosti.

5. Co si vzít k urně?

Hlasovat je možné pouze po předložení platné občanky či pasu ve vyhrazeném prostoru volební místnosti. Od okrskové komise volič obdrží prázdnou úřední obálku.

6. Co když doklad ztratím?

Pokud o doklad přijdete (někdo vám ho ukradne, ztratíte ho během volby, popřípadě vám propadne), máte ještě šanci lístek do urny vhodit. Je totiž možné požádat o vydání takzvané rychloobčanky na radnici, kde s tím budou počítat i v sobotu dopoledne.

7. Jak se volí?

Lístek za plentou vložíte do obálky. Dává se tam pouze jeden hlasovací lístek, jinak je volba neplatná. A pouze vy – pozor, nesvěřovat třeba dítěti – ho vhodíte před komisí do volební urny. Nic se nekroužkuje, nezaškrtává.

8. Co když potřebuji pomoc?

S voličem, který nemůže lístek sám vybrat kvůli zdravotnímu nebo jinému postižení, může jít za předem přesně daných podmínek za plentu jiný volič a vložit za něj lístek do úřední obálky.

9. Kdy je hlas neplatný?

Neplatné hlasovací lístky jsou ty, které nejsou na předepsaném tiskopisu, jsou přetržené a nejsou vloženy do úřední obálky. Poškození hlasovacího lístku, jako například ohnutí rohu, nemá vliv na platnost, pokud jsou z něj patrny všechny potřebné údaje. Pak je platný, i kdyby byl částečně pomalovaný.

10. Jak je to s druhým kolem?

Dvoukolovou prezidentskou volbu budeme mít tehdy, pokud ani jeden z kandidátů nezíská v prvním kole víc než 50 %. Do druhého kola poté postoupí dva kandidáti s největším počtem hlasů. V případě shodného počtu může postoupit i více kandidátů. Pokud by některý z uchazečů získal nadpoloviční počet hlasů už v prvním kole, stane se novou hlavou státu. U případného druhého kola, které proběhne 26. a 27. ledna, už hlasovací lístky domů do schránky nedostanete, obdržíte je přímo ve volební místnosti. Inaugurace nového prezidenta je naplánovaná na 8. března 2018.

Na úřadech zavřeno!

Počítejte s tím, že kvůli volbám budou radnice uzavřeny nebo bude omezen jejich provoz. Zaručeně ale bude k dispozici člověk, který připraví takzvanou rychloobčanku. Zkrácené vyučování může být dnes i v některých školách.

Na výsledky si možná počkáme

Jména dvou postupujících do druhého kola, případně nového prezidenta, se dozvíme nejdříve v sobotu podvečer. Před pěti lety byly výsledky prvního kola sečteny kolem půl sedmé. Podle mluvčí Českého statistického úřadu Petry Báčové mají volební komise pracovat svědomitě a nic neuspěchat. „Důležitá je především správnost celého postupu a bezchybnost výsledků hlasování, které Českému statistickému úřadu komise předají,“ sdělila mluvčí. Rychlost sčítání podle ní může zdržet zimní počasí. „Dojezd některých komisí na přebírací místo totiž může být delší kvůli špatné sjízdnosti silnic, zejména v horských oblastech. Některé komise také mohou zaznamenat vyšší počet voličů. Řada lidí totiž bude na horách a bude volit na voličský průkaz v tamních okrscích,“ dodala Báčová.

Za plentou bez omezení

Zákon jasně udává, že hlasovací lístek do obálky musím vložit za plentou. Nestanovuje ale, jak dlouho za ní můžu být. Pokud by ale volební komise měla podezření z obstrukce, je oprávněna zjednat v místnosti pořádek. Kdyby i tak dotyčný nechtěl prostor za plentou opustit, na řadu by musela přijít policie.

Kde najdu výsledky

Vše podstatné o průběhu a výsledcích prvního kola prezidentské volby přinese Nedělní Aha!.

Na udel mezi Toplánkem a Horáčkem se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.