Pozor při venčení na hranicích: Kvůli vzteklině můžete přijít o psa! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pozor při venčení na hranicích: Kvůli vzteklině můžete přijít o psa!

V okolí Českého Těšína se vyskytla vzteklina
V okolí Českého Těšína se vyskytla vzteklina (Foto: ara)

Kdo v Českém Těšíně přejde při venčení se psem hranici s Polskem, může o něj i přijít. Důvodem je karanténa kvůli vzteklině, kterou zjistili polští veterináři u netopýra.

„Svá zvířata tak mohou jejich majitelé vystavit nebezpečí nákazy,“ řekla mluvčí radnice Dorota Havlíková. Když s pejskem vyrazíte na procházku, měli byste u sebe v okolí Českého Těšína mít jeho očkovací průkaz.

„Pes musí být naočkovaný a musí mít čip,“ vysvětlil ředitel tamních strážníků Petr Chroboczek. Jinak Poláci zvíře zabaví. Vrátí ho až po zaplacení pokuty, předložení dokladů a po veterinárním vyšetření.

Většina pejskařů netuší, že venčí psy u epicentra nákazy. „To už teda na polskou stranu nepůjdeme,“ dozvěděl se novinku o nákaze poprvé při venčení u řeky Olše Jindřich, majitel 19měsíčního křížence bígla.

Česko je čisté
„Na našem území vzteklina není, není ani v celé ČR, protože je naše země takzvaně vztekliny prostá. Provádíme ale pravidelné kontroly ulovených i uhynulých zvířat, protože toto virové onemocnění je velmi nebezpečné,“ řekl ředitel krajské veterinární správy Severin Kaděrka.

Vyjádření k situaci naleznete zde:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.