Studenti veteriny se učí na unikátní pomůcce: Plastová kobylka Bludička za milion korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Studenti veteriny se učí na unikátní pomůcce: Plastová kobylka Bludička za milion korun!

Studentka čtvrtého ročníku při odběru krve na modelu koně.
Studentka čtvrtého ročníku při odběru krve na modelu koně. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Jedinečnou učební pomůcku v Česku mají studenti hradecké veterinární školy. Je to model kobylky, který za milion korun ručně vyrobila firma při veterinární univerzitě v Kanadě. Učitelé jí říkají Bludička.

Plastický model zvířete v životní velikosti si učitelé a budoucí veterinární technici pochvalují.

Ušetří živé zvíře

„Je to úžasná pomůcka. Kdyby student dělal vyšetření poprvé hned na živém zvířeti, tak ho může trochu trápit. Když si řadu postupů nacvičí na tomto modelu, kde to může dělat, kolikrát potřebuje, tak u toho živého zvířete to už umí,“ popsala ředitelka střední odborné veterinární školy Hana Rubáčková.

V modelu je »krev«

Kobylku Bludičku nejvíce využívají studenti třetích a čtvrtých ročníků. V jejím odkrytém hřbetu si prohlížejí a prohmatávají imitace vnitřních orgánů a trénují například rektální vyšetření, a dokonce i odběr krve. „V modelu koluje umělá krev, která má hustotu skutečné krve,“ doplnila Rubáčková. Orgány mohou studenti z modelu i vyndávat.

Bude i kráva

Před kobylkou se mohli budoucí veterinární technici učit na napodobenině těla krávy, která však pochází ještě z doby první republiky, takže rozhodně není tak propracovaná. Už napřesrok ale dostanou i tohle zvíře v modernějším provedení na úrovni modelu kobylky, takže například nácvik porodu telátka se mnohem zlepší.

Víte, že...

...finance na nákup modelu koně poskytlo ministerstvo zemědělství a část peněz dal i zřizovatel školy, kterým je Královéhradecký kraj?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.