Vědci a ráj netopýrů v Českém Švýcarsku: Našli mrňouse a obra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vědci a ráj netopýrů v Českém Švýcarsku: Našli mrňouse a obra!

Netopýr jižní patří k nejmenším druhům v Evropě.
Netopýr jižní patří k nejmenším druhům v Evropě. (Foto pro Aha! – Jaroslav Červený, Tomáš Bartonička, NP České Švýcarsko)

Dva nové druhy netopýrů zaznamenali výzkumníci v Národním parku České Švýcarsko. Tím se region zařadil mezi nejbohatší netopýří oblasti Česka. Z celkem 27 druhů žijících v ČR se jich tu podařilo potvrdit už 24.

„Náš výzkum jsme zaměřili na řeku Labe a labský kaňon, kde jsme objevili netopýra obrovského a netopýra jižního,“ sdělil Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko. Dlouhou dobu byli odborníci odkázáni na odchytové sítě, nebo nálezy uhynulých jedinců. „Potvrdit nové druhy se teď ale podařilo pomocí speciálních detektorů, zaznamenávajících ultrazvukové echolokační signály,“doplnil ředitel.

»Malej«
 Netopýr jižní patří k nejmenším druhům v Evropě. Měří kolem 5 cm a váží do 10 g. Vyskytuje se vzácně, typicky ale poblíž lidských obydlí.

»Velkej«
Netopýr obrovský váží až 76 gramů. Vyskytuje se ojediněle na severní a jižní Moravě. Rozpětí jeho křídel dosahuje až 46 cm a dokáže ulovit i menšího ptáka..

Netopýr obrovský váží až 76 gramů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.