Léto bez sporáku? Recepty z kotlíku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 21. května 2024

Svátek slaví Monika, zítra Emil

Léto bez sporáku? Recepty z kotlíku!

Je léto a sporák zůstal doma...tak honem ke kotlíku!
Je léto a sporák zůstal doma...tak honem ke kotlíku! (Foto scom, ara)

Na vodě, na táboře nebo klidně i na zahradě si můžete užít romantiku a vyměnit sporák za kotlík a ohniště. Nebojte se, i v jednom hrnci se dá vykouzlit chutná krmě a ještě si přitom můžete zavzpomínat na dobrodružství trampů a kovbojů.  

Pro rybáře Halaszle

POTŘEBUJETE:

4 1½ kg různých ryb (kapr, sumec, okoun, pstruh) 4 sůl 4 2 lusky papriky 4 1 rajče 4 2 cibule 4 1 – 2 lžíce červené papriky 4 sušené feferonky.

POSTUP: Ryby vykostěte a oddělte hlavy a ploutve. Očištěné ryby nakrájejte na kousky a ochuťte solí, nasekejte paprikové lusky a rajče na malé kousky a pokrájejte cibuli. Cibuli poduste, rybí hlavy, velké kosti a ploutve dejte do kotlíku s podušenou cibulí a zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořeno.

Přiveďte k varu, přidejte červenou mletou papriku a vařte pod pokličkou hodinu. Pak sceďte vývar, nebo alespoň vyjměte hlavy, ploutve a kosti, přidejte větší kousky masa, které jste prozatím měli stranou, nakrájenou papriku a rajče.

Vařte na větším ohni asi 20 minut, přitom obsahem nemíchejte, jen občas zakývejte s kotlíkem. Čerstvou nebo sušenou pálivou papriku podávejte zvlášť, aby si každý mohl pokrm dokořenit.

Moučník z popela
Chcete si na vodě či na vandru připravit i dezert? Stačí přibalit do batohu roli alobalu. Pak stačí vydlabat jádřinec z jablka nebo hrušky, naplnit dolík třeba nutellou nebo cukrem se skořicí, zabalit do alobalu a balíček vložit do rozpáleného popela.

Za 30 – 45 minut budete mít měkké, sladké a voňavé pečené ovoce, které můžete vyjíst ze slupky lžičkou. Při vydlabávání dejte pozor, abyste nepropíchli spodní část plodu, a po naplnění jej opět přiklopte odříznutou horní částí. Alobal zabalte pevně, aby nevytekla šťáva.

Pro vodáky

Bramborový guláš s uzeninou

POTŘEBUJETE: ✔ 1 větší cibuli ✔ 150 gramů špeku ✔ 500 g klobásy nebo točeného salámu ✔ 1 kg brambor ✔ sádlo nebo olej ✔ 2 lžíce sladké papriky ✔ 1 lžičku pálivé papriky ✔ 3 bobkové listy ✔ 5 kuliček nového koření a 10 kuliček celého pepře ✔ 1 lžíce majoránky ✔ 1 kostku bujonu (nemusí být).

POSTUP: Oloupejte jednu větší cibuli a nakrájejte najemno. Špek pokrájejte na kostičky a restujte v kotlíku, až pustí tuk. Přidejte nakrájenou cibuli a nechte ji zezlátnout. K ní přidejte nakrájenou klobásu a dokřupava osmažte. Potom kotlík odstavte z ohně a přidejte dvě lžíce sladké papriky a lžičku pálivé.

Zalijte 1½ l vývaru nebo vody, zamíchejte, přidejte lžičku drceného kmínu, osolte a přidejte na větší kostky pokrájené brambory. Vařte do změknutí brambor a zhoustnutí omáčky. Na závěr ochuťte rozemnutou majoránkou, tu už nevařte.

Pro kovboje

Mexické fazole

POTŘEBUJEME: ✔ 3 konzervy červených fazolí ✔ 1 konzervu bílých ostrých fazolí ✔ 250 g uzeného bůčku ✔ 5 nožek párku nebo klobásek ✔ 2 velké cibule ✔ 4 papriky ✔ kečup nebo drcené rajčata konzervě ✔ sůl, ✔ pepř

POSTUP: Bůček nakrájejte na kostičky a nechte v kotlíku vyškvařit, přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a papriku, potom nakrájenou uzeninu. Červené fazole z konzervy sceďte, bílé můžete nechat i s omáčkou. Oba druhy fazolí přidejte do kotlíku, pak přilijte kečup nebo drcená rajčata, nechte povařit a okořeňte. Podávejte s chlebem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.