Málem je zabil oběd: Může se vám to stát taky!

Papriky, sečuánské chili papričky a další koření obsahovala vařící polévka, která málem zabila hosta (26) ve východočínském Wu-chanu. Ač to zní neuvěřitelně, ostrá horká tekutina propálila mladíkovi, jehož jméno agentury neuvedly, díru do žaludku a zachránil ho jen rychlý převoz do nemocnice. Podobně namále měla Američanka, které explodoval kotlík s fazolemi. Žena skončila na intenzivní péči s těžkými popáleninami.
Kdyby nešlo o život, mohly by být oba příběhy úsměvné. Jenže smrt číhala hned za rohem. Mladý Číňan si vybral tu nejostřejší polévku a po chvilce ucítil bolesti břicha. Pak začal zvracet. Přitom nikdy neměl vředy ani potíže s trávením. Až podrobné vyšetření odhalilo, že muž má díru v břiše! Tu způsobila příliš horká a současně na naše poměry neuvěřitelně silně kořeněná polévka.
U nás nad tím sice můžeme kroutit hlavou, ale japonští lékaři zjistili, že pojídání přehnaně horkých pokrmů způsobuje až 15 procent žaludečních obtíží.