Popluje se letos? VODY JE MÁLO! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Popluje se letos? VODY JE MÁLO!

 (Pavel Vondráček)

Mimořádně nízký stav vody ohrožuje na Šumavě splouvání Teplé Vltavy. V korytě je podstatně méně vody než v minulých letech, a pokud se její stav nezvýší, lodě letos vůbec nevyjedou.

Správa NP Šumava včera spustila registraci zájemců o splouvání Vltavy v srdci parku, kde platí přísné podmínky ochrany přírody. Na vodu se bude moci vyjet od 1. června. „Během prvních dvou hodin po spuštění si termín zaregistrovalo kolem stovky zájemců. V minulých letech byl zájem ale pětinásobný,“ řekl Aha! mluvčí správy parku Jan Dvořák. Důvodem poklesu zájmu je nejasná situace kolem koronaviru a kritický nedostatek vody, se kterým se potýká celé Česko. „Stav vody v šumavských řekách je hluboko pod normálem. Dnes měla hladina v některých úsecích jen 41 cm, v minulých letech to bylo skoro o 20 více. Jestli alespoň týden nezaprší, na Vltavu nebudou moci v registrovaných úsecích vodáci vůbec vyjet,“ dodal Dvořák. Pokud k tomu dojde, vrátí správa parku lidem registrační poplatek 500 korun.

Víte, že...
...nejnižší výška hladiny, při které je povoleno splouvat na Šumavě Teplou Vltavu, je 50 cm.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.