1. světová válka očima atletů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

1. světová válka očima atletů!

Ukázka boje muže proti muži československých legionářů v Rusku.
Ukázka boje muže proti muži československých legionářů v Rusku. (Foto Aha! –Jakub Poláček, ara)

Válku a sport si spolu zrovna nespojujeme, trénovat po přestřelce na bitevním poli není klasický obrázek, a přesto se tak za první světové války dělo. Přátelské zápasy, sportovci na frontě či činnost Sokola, o tom všem se dozvíte na výstavě Národního muzea Sport za Velké války.

Dalo by se čekat, že rozpoutání světové války všechny sportovní koníčky utnulo, nadšenci to ale nedovolili. I když mnoho atletů narukovalo, jejich poselství se neslo dál. „Sportování za 1. světové války bylo vždy otázkou jedinců.

N a d š e n c i sportovali a sportují kdykoliv, nehledě na probíhající válečný konflikt. Stejně tomu bylo i v letech 1914 až 1918,“ řekl autor výstavy v Národním památníku na Vítkově Jan Lomíček.

Bitvy i fotbalové

Do té čerpal z pozůstalostí sportovců a sportovních funkcionářů, kteří byli v tomto období aktivní, základem byla sbírka Sokola pražského. Nechybí skutečné sportovní pomůcky, nejpůsobivější jsou ale fotografie zachycující vojáky-atlety v akci.

„Sport na frontě nebyl lehký, více se sportovalo v zázemí, máme doklady o řadě fotbalových utkání a cvičení, která se za frontou konala. Zároveň je potřeba zmínit i sportovní klání, kterých se účastnili borci, kteří se vojenské službě vyhnuli. A nebylo jich málo.“

Vzájemná pomoc

Armáda mohla být za jejich narukování vděčná, byli pro ně přínosem. „Sport na frontě jistěprospěšný byl, například řada českých či tehdy rakousko- -uherských lyžařů působila jako instruktoři c. a k. armády, zároveň se prvky sokolského tělocviku uplatňovaly při tělesných cvičeních v rámci československých legií, ať již v Rusku, ve Francii, či Itálii,“ vysvětlil Lomíček.

Bez slávy

V dnešní době by odchod profesionálních sportovců do války znamenal velký povyk, tehdy ale pozici takových celebrit neměli. Prostě odjeli bojovat, a kdo se vrátil, mohl podle možností pokračovat.

Výjimkou ale byl slavný silák Gustav Frištenský, ten měl tehdy i vlastní promo. I když válka omezila organizování velkých akcí, sportování neustalo ani za největší krize. Stále se trénovalo a závodilo, nastoupit ale musela mladší generace a nahradit tak svoje vzory.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.