Veterinář M.Řehák: Pitbulové jsou oproti kočkám zlatíčka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Veterinář M.Řehák: Pitbulové jsou oproti kočkám zlatíčka!

Veterinář Miroslav Řehák rozlišuje psy na pohodové a nevychované.
Veterinář Miroslav Řehák rozlišuje psy na pohodové a nevychované. (Foto aha! – Martin Pekárek)

Ti z nás, kteří se svými zvířecími mazlíčky pravidelně navštěvují zvěrolékaře, možná ani netuší, jaké nečekané záludnosti tato práce mnohdy obnáší. Své o tom ví zkušený veterinář Miroslav Řehák (50), který toto povolání vykonává již 25 let. Ten také pro čtenáře Nedělního Aha! poodhalil zákulisí své ordinace a poopravil i některé mýty o svých zvířecích pacientech.

Stejně jako lidé, tak i zvířecí pacienti se bílého pláště většinou bojí. Protože některá psí plemena získala punc nebezpečných útočníků, z logiky věci vyplývá, že mohou být nebezpečná i v ordinaci zvěrolékaře. Opak je však pravdou.

„Není to vůbec o rasách, ale o výchově každého konkrétního psa a o přístupu páníčků k němu. Je jedno, jestli má ten pes kilo, nebo metrák, když je to zvíře nezvládnuté, může vás poranit každé z nich. Jsou psi, na kterých se dá dříví štípat, a psi, kteří na sebe nenechají sáhnout. S těmi pak musí pomoci jejich majitel, a když to jinak nejde, musí se zklidnit medikamentem,“ vysvětluje MVDr. Řehák, který nemá rád označení bojový pes.

„To pojmenování je trochu mediální klišé. V uvozovkách řečeno, bojový pes není. Ti, které tak lidé označují, jsou většinou v pohodě, například například staffbullové a pitbulové jsou v ordinaci zlatíčka. To, že psa někdo špatně vychová, není věc toho zvířete, ale lidí,“ dodává s tím, že v ordinaci měl problémy většinou s menšími psy nebo kočkami.

Kočky jsou bojovnice

Z jeho dlouholeté praxe existuje i několik případů, kdy ho pes pokousal. „Moc jich nebylo, jedná se asi o čtyři, až pět případů. Když už máte v podvědomí, jak se ti psi chovají, a znáte mimiku těla, víte, co si můžete k tomu konkrétnímu pacientovi dovolit. Musím říct, že se vesměs jednalo o psy malé, čivavy nebo jezevčíky. Ale horší jsou kočky,“ upřesňuje veterinář. Oproti psům jsou to prý často těžší pacienti, protože kočky jsou více samy sebou.

Celý rozhovor s veterinářem Miroslavem Řehákem si přečtěte v tištěném Nedělním AHA!



Přečtěte si
-bello-
20. 8. 2017 • 21:41

řekla bych, že ti majitelé malých psů vychovávají své psy tak, jak ti od těch velkých,Ale - ví, co dělají, když si na ty velké dávají bacha! Pitbul, stafford zlomí vaz, zatímco do jezevčíka můžete z nouze kopnout a je po boji. Pes má instikty, který kdyby úplně potlačil, tak to bude hadr a ne pes! A taky co pes to povaha.Myslím, že klišé o malých pištících a velkých kliďasech je jen klišé.Mě zajímají urvané tváře batolat, dětí a i dospělých co s nimi vyrůstají . Ti lidé si bojové psy vychovávají ( většinou ) , ale když se pes naštve, nebo lekne, výchova jde stranou a razí si cestu instinkt.. Vím o psech moc.Nemá cenu se mnou diskutovat o výchově.Ve městě tahle plemena lítat bez vodítka nemají, ale kdysi Kubišová po 1989 v té své "trafice " od Havla ( " Chcete mě ?" ) zabojovala a psi snad smí volně a bez náhubku kromě pár míst všude, protože prostě paní Kubišová je expertka

dzambulka007
20. 8. 2017 • 17:38

Jo, pitbulové jsou zlatička, zejména oproti kočkám, a pak doktor je blb na entou. Dobře, že to vím a můžu se jeho ordinaci z daleka vyhnout.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.