Veterináři vědí, proč umřelo mládě vzácného orangutana: Krvácel do mozku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Veterináři vědí, proč umřelo mládě vzácného orangutana: Krvácel do mozku!

Ňuninka s mládětem.
Ňuninka s mládětem. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Krvácení do mozku po úderu do hlavičky! To byl důvod, proč Ňuňákovi a Ňunince, slavnému páru z filmu Dva lidi v zoo, umřelo mládě. Teď hrozí, že se budou stěhovat.

Mimčo orangutana bornejského se v zoo Ústí nad Labem narodilo v prosinci a žilo necelé dva měsíce. Jak k úderu do hlavy došlo, není jasné. Zahrada po jeho úhynu čelila kritice chovných podmínek. „Expozice je nevyhovující,“ potvrdila mluvčí Věra Vrabcová. Dodala, že řešením by byla výstavba Asijského domu. Zahrada od města ale dostala jen peníze na projektovou přípravu. Pokud se nezačne stavět, bude muset pár jinam, kde budou pro chov lepší podmínky. Zoo by přišla o jeden ze symbolů, Ňunákovi v ní žijí 28 let a přivedli na svět pět mláďat.


Přivezli je pro Poledňákovou
Ňuňák a Ňuninka jsou geneticky velmi cenní, pocházejí z volné přírody. Byli odchyceni a do tehdejšího Československa dovezeni kvůli natáčení filmu Marie Poledňákové (75) Dva lidi v zoo.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.