Zpřístupní nitro sopky Komorní hůrka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zpřístupní nitro sopky Komorní hůrka!

Vědci chtějí proniknout do starých štol.
Vědci chtějí proniknout do starých štol. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Přes rok trvalo vyjednávání s úřady, až se nakonec zadařilo. Vědci z Geofyzikálního ústavu chtějí zpřístupnit nitro vyhaslé sopky Komorní hůrka na Chebsku.

Vědci vycházeli z historických nákresů podzemních štol, které se nacházejí 17 metrů pod zemským povrchem. Délka jedné z nich je až 100 metrů. A právě k ní se chtějí dostat. „Odkryli jsme přístupovou chodbu, která vznikla společně se vstupním portálem později než vlastní průzkumné štoly pod sopkou,“ říká geofyzik a vedoucí projektu Milan Brož.
Již během září chtějí vědci odkrytou část štoly ukázat veřejnosti. Projekt, který je dotován z Evropské Unie, by mohl vyjít na dva miliony korun.

Kdy vznikla?
Komorní hůrka je naší nejmladší sopkou. Vznikla na rozhraní třetihor a čtvrtohor na dně vysychajícího slaného jezera. Dnes je vyhaslá a nečinná.

Začal to Goethe
Nejdůležitější průzkumy začaly před 180 lety na popud německého básníka Johanna Wolfganga Goetheho. Ten budování štoly ve vulkánu inicioval s cílem rozřešit aktuální spor mezi neptunisty a platonisty, zda povrch Země vznikl z mořských usazenin nebo z hlubinných magmatických hornin.

Vstupní portál do zasypané štoly.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.