Drsné scénky z Havaje, kde běsní sopka Kilauea: Láva »žere« auta i domy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Drsné scénky z Havaje, kde běsní sopka Kilauea: Láva »žere« auta i domy

Magma se valí přes silnici...
Magma se valí přes silnici... (Foto Profimedia.cz, Reuters, repro Youtube)

Havaj pustoší láva, kterou sopka Kilauea chrlí i do obydlených oblastí. Žhavé magma se rozteklo na plochu 36 tisíc m² a ničí vše, co mu stojí v cestě. Stromy, domy, auta... Před živlem uteklo už přes 1700 lidí a co hůř, erupce mají pokračovat...

Z těch záběrů je v člověku malá dušička. Láva se pomalu převalí přes silnici až k zaparkovanému Fordu Mustang a během pár minut jej nekompromisně »sežere«. Podobně dopadla řada dalších aut, ale i domů, kterých magma zničilo už minimálně 26.


A jelikož ostrovem dál cloumají zemětřesení, vytvářejí se nové a nové pukliny, z nichž láva, dosahující teploty až 1150 °C, vytéká. Těch hlavních zdrojů magmatu zaznamenala havajská civilní obrana 6, přičemž některé se nacházejí ve vzdálenosti až 19 km od Kilauey! „Věděli jsme, že stavíme u aktivní sopky, ale mysleli jsme, že až k nám se láva nedostane,“ prohlásila Julie Woolsey, jedna z těch, kteří museli opustit domov. „Vypustila jsem slepice, psa naložila do auta a odjíždím ke snaše. Doufám, že můj dům neshoří,“ dodala.
Úřady varují, že rozsah škod bude ještě větší. „Je to začarovaný kruh. Magma stéká trhlinami, což vytváří tlak na jižní úbočí vulkánu. V důsledku toho zažíváme sérii zemětřesení, kvůli kterému se chrlí další láva,“ vysvětlila Janet Babb z centra pro pozorování sopek.

Láva nekompromisně »sežrala« zaparkované auto:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.