Čuba do senátu nechodí, plat ale bere! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Čuba do senátu nechodí, plat ale bere!

Senátor Čuba už 5 měsíců nebyl v Senátu. Bere ale peníze, jako kdyby tam chodil.
Senátor Čuba už 5 měsíců nebyl v Senátu. Bere ale peníze, jako kdyby tam chodil. (Foto ČTK, Profimedia.cz, ara)

Nejstarší český senátor a kdysi tvůrce takzvaného slušovického zázraku František Čuba (81, SPO) je dlouhodobě nemocný. Nedojíždí tak od srpna na senátní schůze, ale pobírá peníze, jako kdyby na ně chodil. Zkrátka něco, co by si obyčejný »český Kuba« dovolit nemohl! Jak to?

Čuba podstoupil operaci trávicího traktu, a dle informací Aha! dokonce přišel o část tenkého střeva. Rekonvalescenci si dopřává doma ve Zlíně. Podle jeho asistenta Milana Frnky je vše na dobré cestě. „Každým dnem je na tom lépe. Denně dochází pracovat do regionální kanceláře ve Zlíně. A je na lékařích, kdy rozhodnou, že bude moci cestovat do Prahy. Ta cesta je pro něho pořád únavná a riskantní,“ řekl Aha!.

5 měsíců, plný plat
Nelze člověku ve vysokém věku vyčítat nemoc. Pikantní pachuť ale má fakt, že ačkoliv Čuba kvůli zdravotnímu stavu už pět měsíců v Senátu nehlasoval, i tak není na nemocenské, která by mu osekala příjmy. Vybral si variantu, při níž pobírá plný senátorský plat a s ním i náhrady – na cestování, asistenta a podobně. Celkem jde o zhruba 90 tisíc korun měsíčně. Z peněz daňových poplatníků. A neporušuje žádná pravidla! Koneckonců – podobně to v obou komorách Parlamentu dělají i další.

Jak to? Jednací řád Senátu a také zákon upravující plat a další náležitosti spojené s výkonem funkce mu zkrátka umožňují komfort, na který většina českých občanů nárok nemá. Jen se podívejte na srovnání...

Pravidelná docházka do práce

Senátor či poslanec
Pokud se senátor či poslanec nemohou zúčastnit takzvaného plenárního jednání, omluví se předsedovi komory. Nemusejí udávat důvod nepřítomnosti, zpravidla tak však dělají. Pokud se bez řádné omluvy v jednom kalendářním měsíci nezúčastní dvou jednacích dnů, přijdou o polovinu platu a náhrad. Když prošvihnou dny čtyři, přicházejí o vše!

Zaměstnanec
»Obyčejným lidem« kontroluje zaměstnavatel docházku rutinně, často takzvanými elektronickými píchačkami, díky nimž lze evidovat příchody do i odchody z práce. V případě, že elektronická kontrola v dané firmě není, mapuje jeho přítomnost v práci nadřízený. Na rozdíl od zákonodárce ale musí zaměstnanec doložit důvod své nepřítomnosti, například předložením potvrzení o návštěvě lékaře.


Nemocenská

Senátor či poslanec
Zákon sice upravuje, jakým způsobem se snižuje příjem zákonodárce v případě, že je v pracovní neschopnosti – čti na »nemocenské«. Z vyjádření mluvčí Senátu ale vyplývá, že na nemocenskou, kde by se jim část platu strhávala, nastoupit nemusejí, „...když velkou většinu ze svých pracovních aktivit mohou vyřizovat s použitím moderních komunikačních technologií.“ A tak to ani nedělají.

Zaměstnanec
Pro zaměstnance platí, že prvních 14 dnů pracovní neschopnosti (s výjimkou prvních tří dnů) je kompenzováno zaměstnavatelem dle zákonem stanovené výše. Od 15. dne přechází kompenzace na Českou správu sociálního zabezpečení. Nechce-li zaměstnanec na nemocenskou, kde dostane menší výplatu, někdy to řeší čerpáním vlastní dovolené.


Vyhazov

Senátor či poslanec
»Zaměstnavatelem« senátora či poslance je volič. Znamená to, že zvoleného zákonodárce může před skončením funkčního období (po němž dostane odstupné) zbavit pozice... Ano, hádáte správně, právě jen zákonodárce sám. Existují samozřejmě výjimky, jako je třeba získání funkce, která je s výkonem funkce poslance či senátora dle ústavy neslučitelná. Například kdyby se daná osoba stala prezidentem republiky. A to není vyhazov, nýbrž povýšení...

Zaměstnanec
V takzvané zkušební době může zaměstnance propustit zaměstnavatel jen tak, bez udání důvodu. Později už to musí vysvětlit, a jde-li o důvod, na kterém nenese zaměstnanec vinu (třeba zrušení pozice), je povinné i odstupné. Okamžité zrušení pracovního poměru bez odstupného je možné v případě hrubého porušení pracovní kázně. Nelze říci, že české zaměstnance zákon chrání nedostatečně. Ty, kteří dané zákony píší, chrání bezesporu lépe.

V JZD nešel ani na »dovču«!
O tom, jak se hospodařilo v Jednotném zemědělském družstvu Slušovice, vznikaly písničky. V čele stanul Čuba roku 1963 a až do privatizace po roce 1990 si prý nevzal dovolenou. I díky němu se ze Slušovic stal »ostrůvek kapitalismu« v totalitě. V družstvu bojoval proti alkoholu, zaváděl motivační faktory, moderní zemědělské postupy, počítačové technologie a roku 1989 měl »na triku« podnik se ziskem 830 milionů korun, spolupracující s firmami napříč Evropou a Sovětským svazem. Po revoluci ale místo vavřínů přišly šťáry. Čuba byl podezříván z toho, že družstvo vytuneloval prostřednictvím akciových společností, na které majetek přecházel. Nic se neprokázalo a Čuba se nařčením dodnes brání.

Přečtěte si
anezat
17. 2. 2017 • 10:39

diella
17. 2. 2017 • 10:32

Ale soudruh Čuba si peníze jistě zaslouží !!! - jak informuje soudruh Veleba ( takto předseda strany zemanovců ) : http://www.parlamentnilisty.cz/profily/Jan-Veleba-13068/otazka/Soudruhu-109431 Osobně bych navrhla, aby měl soudruh Veleba vlastní pořad na apríla a nějaké ocenění za drzost a lhaní by také neškodilo.

jajas
17. 2. 2017 • 09:48

A proto sedím doma, v důchodu a chodím po doktorech a odpočívám a ne že jakože pracuju za takové prachy, o kterých by se běžným občanům (i mladým) mohlo jen zdát!!!!!!

jajas
17. 2. 2017 • 09:46

Dobrý návod, jak se finančně zabezpečit na stáří!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ararat
17. 2. 2017 • 09:21

Za tento stav může volič.Nikdo v takovém věku již není zdráv.Bohužel.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.