Nový projekt »super jézéďáka« Františka Čuby: V hlavě má další »slušovický zázrak«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nový projekt »super jézéďáka« Františka Čuby: V hlavě má další »slušovický zázrak«!

2015: František Čuba je opět plný elánu
2015: František Čuba je opět plný elánu (Foto Aha!: Slávka Červená, ara)

Druhý »slušovický zázrak« se pokouší vybudovat bývalý předseda JZD Slušovice a nynější senátor František Čuba (79). Na severní Moravě by měla vyrůst obří rybí a bylinná farma.

Firma Taneco, ve které je Čuba prezidentem, získala strategického partnera a chce dodávat na trh ročně pět tisíc tun čerstvých sladkovodních ryb a sedm tisíc tun bylin. V Krnově a Frýdku-Místku mají vzniknout obří vodní nádrže a skleníky. „Jde o ekologický systém založený na recirkulaci vody mezi rybami a rostlinami. Je zpracován projekt, byznys plán, připraveny k podpisu jsou všechny smlouvy týkající se výstavby,“ řekl Čuba.

V Krnově však došlo ke zdržení. „Na část pozemků průmyslové zóny byl uplatněn restituční nárok Aloise Hadamczika a projekt zóny muselo město přepracovat,“ vysvětlil Miroslav Škrabal (58), který má projekt na starosti. „Předpokládáme, že začneme na jaře 2016,“ dodal.



Pro druhou farmu hledají Slušovičtí lokality, protože je potřeba zdroj podzemní vody osm litrů za sekundu. Ve hře je Frýdek-Místek a Ratíškovice u dolu Tomáš. Původní rozpočet na celý projekt byl dvě miliardy pro dvě farmy.  
„Ministerstvo podporuje chov sladkovodních ryb, ale nic pro to nedělá! Odpadly dotace a banka požadovala jiné garance, tak nejdříve postavíme jen jednu farmu,“ řekl Škrabal. 

Jak mají farmy fungovat?

Upravená voda z podzemních vrtů se přivede do nádrží k rybám. Odtud, obohacená o živiny, putuje do hydroponické části skleníků, kde si rostliny živiny odčerpají. Takto vyčištěná voda jde zpět k rybám. Chovat se budou královské ryby candát obecný, pstruh duhový a lososový, lín obecný, úhoř říční, mník jednovousý a rak říční. Ve sklenících poroste izraelský salát, špenát, petrželová nať, máta, majoránka a bazalka.

Vzestup a pád JZD Slušovice

Vedení: Družstvo bylo založeno v roce 1952, František Čuba nastupuje do jeho vedení v roce1963 a zůstává až do jeho zániku 1990.

Výroba: Zemědělské produkty, pneumatiky, stavebnictví, zpracování plastů, ale hlavně zcela pokrokově počítačové technologie či biochemie.

Lidé: Počet zaměstnanců byl cca 6000 (kolem roku 1970).

Expanze: Kolem roku 1989 JZD expandovalo do SSSR, Vietnamu, Egypta a spolupracovalo s firmami v Itálii a Západním Německu – např. pro vozy Audi vybudovali ve Slušovicích testovací dráhu.

Postavení: Slušovice byly »státem ve státě«. Byla sem až ze Zlína postavena čtyřproudá »dálnice«; měli vlastní leteckou společnost, dostihovou dráhu i speciální obchody Kvatro narvané zbožím z dovozu. O zaměstnance i důchodce bylo nadstandardně postaráno.

Finance: V roce 1989 obrat 7 miliard, zisk 830 milionů.

Zánik: Od podzimu 1989 do léta roku 1991 bylo založeno 101 akciových společností, do nichž přešel majetek bývalého družstva.



Přečtěte si
mujbalu
28. 5. 2015 • 19:32

Tak jsem poslala sms s odpovědí na otázku o milion v Milonové pouti Blesku. A zítra běžím pro druhou kartu!!!

lalia
28. 5. 2015 • 13:41

Neřekla bych,že už není na úrovni.Myslí mu to moc dobře.Chce dělat artikl,který te´d letí.pěstovat ryby a bylinky ,to je zlatý důl.Je to pořád pan podnikatel.Škoda,že už není mladý,no,všem nám to letí.Já mu fandím.proč bychom nemohli mít zdravé české ryby ? V těch dovežených je fujtajbl a je to drahé.Alternativní medicína je také v modě /bylinky/.

jity
28. 5. 2015 • 12:50

Jistě to býval činorodý a chytrý člověk, ale dnes už toho v hlavě moc nemá. Marně se neříká, že proti věku není léku a tady je věk i nemoci.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.