Vážně nemocný Petr (23): Jak přežít rakovinu a nezbláznit se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Vážně nemocný Petr (23): Jak přežít rakovinu a nezbláznit se!

Petr po odebrání vzorku z plic. I tento nepříjemný zákrok okomentoval na blogu.
Petr po odebrání vzorku z plic. I tento nepříjemný zákrok okomentoval na blogu. (Foto Aha! – Z. Matyáš, blog Petra Hübela)

Začal studovat ekonomiku, miloval workout, tedy cvičení pouze s vahou vlastního těla. Plnými doušky si užíval života. Jenže na konci roku 2015 se Petru Hübelovi (23) zbortil svět! Objevila se zákeřná nemoc – rakovina lymfatického systému, přesněji Non-Hodgkinův lymfom.

Petr se k nemoci postavil čelem, začal o ní psát na svém blogu. S otevřeností, která bere dech. „Nechtěl jsem se užírat někde v koutě, stěžovat si na osud. To by byla cesta do pekel,“ říká usmívající se mladý muž. Úsměv jeho tvář neopouští. I tak se vyrovnává s více než rok trvající léčbou.

Jak přežít?
V blogu popsal, co nemoc i léčba udělaly s jeho tělem i duší. Líčil bolest, nechutenství, únavu, obtíže v sexu, změny nálad, vztahy během léčby, naděje i smíření se s možností, že může přijít nejhorší varianta. „Pochopil jsem to nejdůležitější, čím si musí projít každý onkologický pacient: smířit se s vlastní smrtí. Potom vás nerozhodí ani špatné zprávy jako třeba oznámení, že nádor metastazuje, když už máte pomalu končit s léčbou,“ poznamenal si. Pomáhá jiným
A píše stále. Po boku má přítelkyni Nikolu, velkou oporou je mu rodina a spousta přátel. Jeho blog vyvolává záplavu reakcí. „Drtivá většina je povzbuzujících. Napsal mi dokonce člověk, kterému zemřela přítelkyně. Že čtení mého blogu jim dalo sílu bojovat. I když to nakonec nedopadlo. Je to možná klišé, ale jestli moje zápisky pomohly alespoň jednomu člověku, mělo to a má to smysl,“ svěřil se.

Když to nedopadne...
Prakticky celý únor bude Petr docházet na ozařování. Potom se dozví, jak se s ním tělo vyrovnalo. Ve hře je i bioléčba. Zvažuje také odjezd do Peru, kde by podstoupil alternativní léčbu. „Vše, co mě nezabije, mě může posílit. Jestli mám umřít, chci, aby to bylo s pocitem, že jsem zkusil a zvážil všechny možnosti,“ říká s odzbrojující upřímností mladík.

Zbývají mu jenom tři možnosti
„Jsem imunní vůči chemoterapiím, takže je zbytečné mi něco dávat, a už mi zbývají pouze tři možnosti. Z toho jsou dvě jen na zpomalení růstu, ozařování a biologická léčba. Ta stoji asi 300 tisíc na měsíc a pojišťovna mi ji dlouho platit nebude, jestli vůbec. Nádor je agresivní a v progresu, to znamená, že můj imunitní systém ho přijal jako část těla a už s ním nebojuje.

Je opravdu malá šance, že mi ozařování pomůže, a byl by to doslova zázrak, dle slov mého onkologa,“ napsal Petr Hübel na svém blogu poté, co mu nezabrala chemoterapie a dodal: „Moje jediná a poslední naděje z klasické léčby a z dlouhodobého hlediska je alogenní transplantace kostní dřeně od cizího dárce.“

Co je Non-Hodgkinův lymfom?
Nádorové onemocnění lymfatického systému. Příčina vzniku není jasná. Nemoc postihuje všechny věkové kategorie, muži jsou však postiženi dvakrát více než ženy. Protože je lymfatická tkáň v celém těle, mohou být postiženy nejen uzliny, ale i další orgány – kostní dřeň, játra, plíce, slezina, kosti, zažívací trakt, centrální nervový systém.

Mezi první příznaky onemocnění patří nebolestivé zvětšení lymfatických uzlin na krku, v podpaží a v třísle. Rozvoj onemocnění doprovázejí nevysvětlitelná horečka nad 38 °C, noční pocení, velký úbytek váhy, kašel či dušnost, svědění kůže, větší otoky různých částí těla.

Víte, že...
...na únor má Petr Hübel naplánováno 22 ozařování?
...se stejným onemocněním se úspěšně léčil i Karel Gott?

Kde o sobě Petr píše?
http://nevzdavejto.eu/petr-hubel-jak-prezit-rakovinu-a-nezblaznit-se/



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.