Gynekolog pacientku nevyšetřoval, zemřela... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Gynekolog pacientku nevyšetřoval, zemřela...

Lékař k soudu přišel jen jednou, schovával se při tom za svým obhájcem. Nepřišel si vyslechnout ani rozsudek.
Lékař k soudu přišel jen jednou, schovával se při tom za svým obhájcem. Nepřišel si vyslechnout ani rozsudek. (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

Péči o svou pacientku Ivetu Souškovou (†42) zanedbal gynekolog Ivan Š. (62). Léčil ji bylinnými koupelemi, ona podlehla rakovině. Soud ho včera za usmrcení z nedbalosti a navíc za padělání zdravotní dokumentace potrestal podmínkou. Pokud rozsudek nabude právní moci, nebude smět kvůli záznamu v trestním rejstříku dál léčit.

Žena, po které zůstaly tři dcery, si stěžovala na bolesti, výtoky a krvácení. Lékař ji ale podle soudu nevyšetřoval důkladně. Za celé tři roky jí neudělal cytologické ani kolposkopické vyšetření, která by podle znalců rakovinu v raném stadiu odhalila. Doporučoval jí jen koupele z bylin, které ale nepomáhaly. Když ji poslal do nemocnice, bylo už pozdě. Zemřela na rakovinu děložního hrdla. Do její dokumentace pak dopsal vyšetření, která ve skutečnosti neudělal, což potvrdil grafolog. „Dopisovat může jen člověk, který má špatné svědomí,“ řekl státní zástupce Jindřich Koželuh.

Lékař přiznal, že vyšetření skutečně nedělal. Sváděl to ale na pacientku, na kontroly prý chodila nepravidelně a vyšetření odmítala s tím, že jsou jí nepříjemná. To ale soud vyvrátil. Kromě podmínky uložil lékaři, který je v současné době stíhán za další zanedbání péče o těhotnou pacientku, i povinnost odškodnit pozůstalé.


Kdy bude moci léčit?
Podle zákona musí být lékař bezúhonný, což znamená, že nesmí být odsouzen za trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání alespoň jednoho roku, nebo za trestný čin spáchaný při poskytování zdravotních služeb, a to i podmíněně. Po uplynutí zkušební doby, na kterou byl podmíněný trest uložen, může lékař zažádat o výmaz. Soud zhodnotí, zda žil řádným životem a případně výmaz povolí. Dotyčný pak disponuje čistým výpisem z trestního rejstříku. Zaměstnavatel se ale může o jeho prohřešku dozvědět. „Speciálně armáda, policie, školy a zdravotnická zařízení si mohou vyžádat tzv. opis. A v něm informace o odsouzení zůstávají,“ vysvětluje Renata Hovorková z organizace pro zaměstnávání osob s trestní minulostí Rubikon centrum.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.