Eliška (5) přišla o ledvinu a kus plíce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Eliška (5) přišla o ledvinu a kus plíce!

Je to velká parádnice, má ráda módu.
Je to velká parádnice, má ráda módu. (Foto ara)

Je jí teprve pět let, a už má za sebou dvě onkologické léčby. Kvůli nádoru přišla Eliška Heřmanová z Benešova o ledvinu. Když už to vypadalo, že boj s nemocí vyhrála, přišla další rána. Vyšetření prokázalo metastáze na plicích!

„Když byl Elišce rok, našli jí lékaři nádor na ledvině, kterou jí kvůli tomu museli vzít,“ začíná vyprávět příběh své dcerky maminka Margit. Pak muselo miminko podstupovat řadu chemoterapie, léčba trvala dlouhých 27 týdnů!

„Můj pětadvacetiletý syn David při první léčbě přerušil školu, aby s námi mohl absolvovat všechny chemoterapie. Dokonce se nechal ostříhat, aby v tom Eliška nebyla sama. Byl mi opravdu velkou oporou,“ vzpomíná maminka na krušné chvíle. Když už se zdálo, že je vše v pořádku, přišla další krutá zpráva od lékařů: Eliška má další nález! Tentokrát na plicích!

„Když jsem se dozvěděla, že to máme zpět, tak se mi vše zhroutilo. Ale když jsem viděla Elišku, jak s tím bojuje... Doktoři jí kvůli tomu museli vzít ještě polovinu pravé plíce,“ říká Margit. Následoval podobný koloběh chemoterapií, který malá holčička už moc dobře znala. Tentokrát léčení trvalo ještě déle – 34 týdnů. Eliška je bojovnice, nevzdala se a boj s rakovinou vyhrála. Snad už nadobro. „Chodíme pravidelně na kontroly a doufáme, že se nemoc už nevrátí,“ přeje si maminka malé velké bojovnice.


Pomozte dalším onkoláčkům
Maminka nebyla s Eliškou při boji s nemocí sama. „Při druhé léčbě nám materiálně strašně moc pomohl Nadační fond Šance onkoláčkům,“ říká maminka Margit. Fond podporuje rodiny s onkologicky nemocnými dětmi, stejně jako byla Eliška. Pokud jim také chcete pomoci, můžete přispět na transparentní účet: 2600717725/2010 (do poznámky uveďte Aha!). Více se dozvíte, i to jak o pomoc požádat, na www.nfsanceonkolackum.cz

Víte, že...
...nejčastějšími nádory v dětském věku jsou leukemie – 30 až 35 %, nádory mozku, případně míchy – 28 % a nádory vycházející z mízního systému – 11 %?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.