Příběh statečné maminky Kláry (33): Před porodem jí našli rakovinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Příběh statečné maminky Kláry (33): Před porodem jí našli rakovinu!

Těžce nemocná Klára v průběhu chemoterapií.
Těžce nemocná Klára v průběhu chemoterapií. (Foto: archiv Kláry Vydrové)

Těhotenství nemusí být jen plné šťastných chvil. Velmi rychle se může změnit v boj o život miminka i maminky. Své o tom ví Klára Vydrová (33) z Mostu. Kvůli nevyvinutému embryu onemocněla vzácnou trofoblastickou nemocí, která u ní odstartovala rakovinu.

S manželem se těšili na prvního potomka a ze začátku nic nenasvědčovalo tomu, že by se jejich příběh měl lišit od jiných párů v očekávání. Kupování botiček a výbavy však po pár měsících narušily první komplikace v podobě krvácení. Lékaři dali Kláře léky a poslali ji domů.

Až genetické vyšetření začátkem pátého měsíce těhotenství odhalilo nebezpečí. Kromě zdravého plodu, budoucího miminka, našli u ní v bříšku lékaři útvar ve tvaru hroznového vína... Klára měla původně čekat dvojčata, ale jedno z embryí se přestalo vyvíjet a způsobovalo potíže. Vyvolalo takzvanou trofoblastickou nemoc s gigantickým nárůstem těhotenského hormonu. Odhalili metastázy
„Těhotenský hormon HCG se má pohybovat v poměrně nízkých hodnotách v řádu desítek, u mě to bylo kolem tři set tisíc. Ten byl pak spouštěčem nemoci,“ vzpomíná na tehdejší situaci Klára. Lékaři Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí začali s dalšími testy a vyšetřeními, nařídili rentgen plic a srdce, následně magnetickou rezonanci mozku a CT vyšetření hrudníku, po kterých vyřkli krutou diagnózu. Kláře se objevily rakovinné metastázy na plicích.

Pomoc z Londýna
Případ Kláry byl natolik vzácný a ojedinělý, že lékaři museli další postup konzultovat s experty z Velké Británie. „Byla jsem  taková rarita, chodívali se na mě koukat snad všichni doktoři z Podolí, a že to jsou velcí odborníci! Jejich přístup byl skvělý, nechtěli ponechat nic náhodě. Krok po kroku zároveň nabírali zkušenosti, i když tvrdí, že taková situace se už asi opakovat nebude,“ vypráví.

Porod v 6. měsíci
Lékaři rozhodli, že se musí jednat rychle. V šestém měsíci zvolili porod císařským řezem. I přes obrovská rizika to bylo jediné možné řešení. Klára potřebovala okamžitou léčbu a oddalováním porodu se zvyšovalo riziko na rozšíření rakoviny do jejího těla, což by následně ohrozilo i dosud zdravé miminko. Porodní váha Dominička byla pouhých 960 gramů a měřil 36 centimetrů! Klára se tak stala teprve druhou ženou v České republice, která i přes závažnou diagnózu porodila zdravé dítě.

Chemoterapie
Porodem zdaleka nic neskončilo. Na jedné straně lékaři nasadili Kláře chemoterapie, na druhé se starali o malého Dominika. Pro Kláru, které nebylo dobře z léčby, však bylo zkouškou vážné infekční onemocnění jejího miminka.

„Nejtěžší chvíle z toho všeho přišla čtyři dny po porodu, když lékaři objevili u Dominika onemocnění stafylokokem. To jsme opravdu zažívali perné dny a noci, malému se začala odlupovat kůže na celém těle a podle lékařů byly první dny kritické. Seděli jsme čtyřiadvacet hodin denně u inkubátoru a modlili se za lepší zítřky, vše, včetně rakoviny, šlo v tu chvíli stranou,“ popisuje svůj neuvěřitelný příběh.

Úspěch léčby
Lékaři Dominika vyléčili a Klára si tak mohla po čtrnácti dnech konečně svého syna pochovat. A po dlouhých dvou měsících plných chemoterapií a strachu o dítě přišel i návrat domů. Dnes už má blondýnka s dorůstajícími vlasy ukončenou léčbu. Ona i její syn se až na pár výjimek těší dobrému zdraví.
„Jak jsem říkala manželovi, i kdyby se celá situace měla opakovat, šla bych do toho znovu.

Náš syn je takové sluníčko, že nám všechny ty prožité peripetie vynahrazuje. Dokázal z mé paměti vymazat nepříjemné zážitky a přinesl nám krásnou budoucnost. A i když po porodu plakal tak potichu, že ho sotva bylo slyšet, teď si už zakřičí pořádně hlasitě, jako by si to chtěl všechno vynahradit,“ dodává šťastná maminka s úsměvem.


Proč zrovna já...
„Každý se mne ptal, jak to zvládám. V té chvíli popravdě nemáte vůbec čas přemýšlet. V hlavě vám samozřejmě blesknou myšlenky, proč se to děje zrovna mně a jestli nezemřu, ale řekla jsem si, že to zvládnu, vždyť pod srdcem jsem nosila vytoužené miminko, na které jsme se s manželem těšili. Nechtěla jsem mu způsobit stres, který by mu mohl ublížit,“ popisuje Klára své tehdejší pocity.

Trofoblastická nemoc
Jde o spektrum onemocnění od potenciálně zhoubných až po zhoubné novotvary. Některé se projevují nejčastěji na začátku těhotenství, někdy po porodu, a to především krvácením z dělohy. „Tyto nemoci často vytvářejí metastázy a takto nemocné pacientky musí být adekvátně léčeny, nejčastěji chemoterapií. Většina pacientek má velice dobrou prognózu, a pokud se vše zachytí včas, drastickou léčbu nepotřebují,“ vysvětlila lékařka Erika Utracka z Centra pro trofoblastickou nemoc a Ústavu pro péči o matku a dítě.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.