Těžce nemocná matka dvou dětí: Rakovina mi vzala půl těla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Těžce nemocná matka dvou dětí: Rakovina mi vzala půl těla!

Mladá žena své postižení neskrývá a snaží se povzbudit další pacienty, aby bojovali o život.
Mladá žena své postižení neskrývá a snaží se povzbudit další pacienty, aby bojovali o život. (YouTube.com, ara)

Kanaďanka Janis Ollsonová (31) čekala druhé dítě, když začala cítit stále silnější bolesti zad. Šlo o příznaky rakoviny kostí, která se nedala léčit chemoterapií ani ozařováním. Mladá žena v zájmu přežití jako první na světě přišla o půlku těla. Lékaři jí museli amputovat část páteře, levou nohu a kus pánve. Tento týden, tři roky po operaci, mohou konečně lékaři zákrok označit za naprostý úspěch.

V kanadském Torontu jí nedokázali pomoci, a tak se Janis vydala do amerického Rochesteru. Místní klinika navrhla riskantní a velmi drastickou léčbu, která nebyla nikdy předtím vyzkoušena – rozsáhlou amputaci skoro celé dolní poloviny těla.

Rodina dala dohromady 400 tisíc korun na operaci, jejíž výsledek byl naprosto nejistý. Zákrok trval 20 hodin a podílelo se na něm 12 lékařů. Po týdnu následovala ještě osmihodinová operace, která zajistila pevnější spojení zbývajících kostí.

Janis se zotavila a s pomocí manžela Darryla a dvou dětí se znovu zapojila do normálního života. „Nechci stát stranou. Dnes už můžu dělat většinu věcí jako před nemocí,“ říká Janis, která se pohybuje s protézou a o holi. O tom, jak velké riziko podstoupila, svědčí, že nemocnice v Rochesteru od té doby provedla tři podobné operace, ale dva z pacientů zemřeli.

Přežila jen mladá žena z Ohia a té Janis radí, jak se vrátit do života. Příběh, na jehož konci měla být tragická smrt, měl šťastný konec a Janis je ráda, když může na oplátku pomáhat jiným.

Janis Ollsonová

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.