VELKÝ PŘEHLED SLEV! Kde se vyplatí nakupovat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

VELKÝ PŘEHLED SLEV! Kde se vyplatí nakupovat?

To magické slovo výprodej...
To magické slovo výprodej... (Foto: ČTK)

Povánoční výprodeje startují a nákupní centra se plní natěšenými lidmi. Plakáty a cedule lákají na slevy 30, 50 i 80 procent. Zákazníci ale zatím většinou jen zboží prohlížejí a porovnávají, o kolik ceny klesly. A věří, že obchodníci půjdou ještě níž.

Obchodníci lákaji na vysoké slevy, ale pokud se necháte zlákat už teď, můžete si za týden dva trhat vlasy. Maxi sleva se týká jen takového zboží, o které není moc velký zájem. U většiny ale po první vlně obvykle prodejci sníží cenu jen mírně, o 5, 10 či 15 procent.

A když se neprodá, teprve po Novém roce klesnou víc. „Loni si kolega koupil po Vánocích bundu, která původně stála 4500 Kč, za 3600 Kč. Týden po novém roce jsem na ni narazil za neuvěřitelných 800 Kč. Máme tak stejnou,“ popisuje redaktor Aha! Tomáš Koníček.

Když slevy slevami nejsou!
Snížení cen po Vánocích se nám nemusí vyplatit. Na co si dát pozor, abychom »výhodné« koupě posléze nelitovali? Prodejce cenu výrobku vlastně vůbec nesníží a slovo sleva použije jen jako magické zaklínadlo k nalákání nepozorného spotřebitele. Některé obchody naopak ceny na čas zvýší, aby je pak mohly snížit na původní hladinu a vydávat tento rozdíl za slevu.

„Všechny podobné případy naplňují znaky klamavých obchodních praktik, a jsou tedy v rozporu se zákonem,“ varuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. Nevěřte výlohám, které lákají na krachy cen, totální výprodeje a slevy 80 %. Když se důkladně zadíváte na reklamu, bude často před číslicí malinkaté slovíčko »až«.

Záruka platí
Pokud obchodník tvrdí, že na zlevněný sortiment neplatí záruka, případně je omezena, nemá pravdu. „Nic takového není možné, i na zboží zakoupené ve slevě platí zákonná záruka 24 měsíců,“ připomíná Zelený. Pozor také na akce typu 2+1 zdarma. „Je pravda, že záruka se vztahuje pouze na zboží, za které jste zaplatili, je tak nutné určit, který kus je tím darem. Není-li možné jednotlivé kusy od sebe odlišit, jedná se o množstevní slevu a reklamovat můžete každý kus zboží zvlášť,“ uzavírá Zelený. Rady Aha! pro spotřebitele:
Stěžujte si!
Pokud vám nesedí čísla na cenovce, podejte podnět České obchodní inspekci. Klamání spotřebitelů může obchodníka vyjít na pokutách dost draho.

Účtenka není nutná
K přijetí reklamace stejně dobře poslouží jiný doklad o koupi, např. výpis z účtu, ze kterého je patrné, že zboží bylo pořízeno u prodávajícího, kdy a za kolik.

Chtějte zpět peníze
Prodávající zároveň nemůže reklamaci jakkoli podmiňovat, např. výměnou zboží za cokoli jiného.

Srovnávejte!
Informujete se o cenách zboží i v dalších obchodech nebo na portálech umožňujících srovnání cen.

Neušetřili, naletěli  slevovému portálu
Na internetu našli službu za výhodnou cenu a koupili poukaz. Jenže! Když ho zkusili uplatnit, dozvěděli se, že není proplacený! A peníze nikde. Slevový portál nakupvakci.cz teď vyšetřují policisté pro podvod. Lidé se nejprve začali se stížnostmi obracet na Českou obchodní inspekci. „Stěžovali si v drtivé většině na to, že nedostali zaplacené zboží nebo službu,“ uvedl její mluvčí Jiří Fröhlich.

Pak si nakupvakci.cz vzali na mušku detektivové z hospodářské kriminálky. „Domnívají se, že by mohlo být až tisíce poškozených,“ uvedl policista Jan Daněk. Zároveň všechny napálené vyzval, aby se přihlásili na nejbližší policejní služebně nebo zavolali na číslo 974 860 813.
Firma Garuma, která portál provozuje, na sebe 21. prosince vyhlásila insolvenci, soud ji však včera zamítl. Ztráta je 45 milionů!

Kam nyní vyrazit?
Na internetu se již ale rozpoutala bitva o elektroniku a zejména o mobily. Některé se dají pořídit o pět až 49 procent levněji. Aha! přináší tipy, kam na slevy vyrazit!



Přečtěte si
Josef124
15. 4. 2024 • 21:26

Ve výprodeji se nevyplatí nakupovat snad nikde . Všichni obchodníci chtějí jenom vydělat a nalákat k sobě co nejvíc zákazníků, aby vydělali, co nestihli do Vánoc. Na mě tyto finty neplatí. Já se držím jenom slevových kupónů z http­s://sl­evovy­kupon­.net/ a jiné slevy, výprodeje a akce mě vůbec nezajímají .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.