Psychologové vs. veterináři: Spát s pejsky v posteli, nebo ne?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Psychologové vs. veterináři: Spát s pejsky v posteli, nebo ne?!

5 důvodů, proč pouštíme chlupáče do postele!
5 důvodů, proč pouštíme chlupáče do postele! (Foto: scom)

Češi jsou psí národ a domácí mazlíčci u nás zaujímají významné postavení. Venčíme je, mazlíme se s nimi a velmi často jim přenecháváme i část lůžka. Je to hříšná rozmazlenost, nebo má takové chování svůj smysl?

Kynologové i veterináři se sice shodují na tom, že brát si psa do postele není zrovna výchovné a má to i svá zdravotní rizika, přesto však má takové chování dobrý důvod. Jaký, to vysvětluje psycholožka Mgr. Eliška Antoš Bachová.

1. Snižují stres
Přítomnost psa snižuje hladinu stresu, to je ostatně i podstata canisterapie. Proto je i spánek lepší a kvalitnější.

2. Zvyšují pocit bezpečí
Jestli něco spolehlivě zahání noční můry, je to pes. Nemusí být vycvičený hlídač, ale většina psů zkrátka vetřelce vycítí a často lidé věří, že psi podprahově vyciťují i jiná nebezpečí. Poskytuje nám prostě větší jistotu.

3. Rozdávají radost
Psi spánek se svými majiteli milují, vyhovuje to jejich smečkovému založení. Stulení s ostatními členy smečky jsou nejšťastnější a jejich majitelům naopak poskytuje uspokojení pohled na spokojené (a někdy i velmi roztomilé) zvíře. Podobný pocit uspokojení poskytuje pohled na spící dítě.

4. Hřejí
Pocit živočišného tepla je neocenitelný, příjemný je i hmatový zážitek ze zvířecí srsti. Fyzický kontakt ve spánku v nás budí atavistické pudy a u zvířat víme, že žádné postranní nápady prostě nemají.

5. Zahánějí chmury
Nejenže přítomnost psa snižuje stres, ale dokáže zmírnit i depresi. Bezvýhradná náklonnost a loajalita, kterou zvíře svému majiteli, »vůdci smečky«, poskytuje, často lidem v běžném životě chybí.

S lidmi spí 68 %
Spaní v posteli povoluje 68 % všech dotázaných, z toho pak dokonce 57 % dovolí svým čtyřnohým miláčkům v posteli spát každý den.
Češi a psi ve statistice
Podle ankety společnosti krmiva-pucalka.cz Češi nejčastěji nechávají psy doma samotné pět hodin (85 %), pouze 15 % je nechává o samotě více než osm hodin. A jaká jsou další čísla? Většina odborníků na psí výživu se shoduje, že krmení od stolu není výchovné, a hlavně není pro psa zdravé, ale pejskaři v tomto nemají stále jasno: „Až dvaačtyřicet procent dotázaných psům dává od stolu pravidelně. 33 % dotázaných striktně dodržuje, že se psům nemá od stolu přilepšovat. A 24 % lidí volí variantu dávat pejskům zbylé jídlo do jejich misek,“ říká autor ankety Martin Pučálka.

Jak venčíme?
63 % - venčí psíka 3x až 4x denně
51 % - chodí s miláčkem přes den na více než hodinu a půl
8 % - vyráží z domu jen na hodinu denně

Přečtěte si
GustavoWoltmann
9. 1. 2017 • 21:01

Rozhodně ano! A s kočkama taky Zdraví Gustavo Woltmann

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.