Nemocný Američan inspiruje: Kulturistou bez srdce a tepu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nemocný Američan inspiruje: Kulturistou bez srdce a tepu!

Andrew Jones
Andrew Jones (Foto Facebook/Andrew Jones)

O někom se říká, že má srdce na dlani, Andrew Jones (26) si ho v ruce nosil. Doslova! V hrudníku mu totiž netepalo vlastní, neměl tedy ani tep a fungoval díky mechanické pumpě poháněné z taštičky, kterou musel všude tahat s sebou. I tak se dokázal vypracovat mezi špičkové kulturisty!

Andrewu Jonesovi po náporu dosud neznámého viru diagnostikovali už ve 22 letech kardiomyopatii, což je choroba, jejichž dominantním rysem je postižení srdečního svalu. V té době trávil po nemocnicích víc času než doma.

Nakonec skončil tak, že mu do speciálního batůžku upevnili k tělu umělé (někdy se udává mechanické) srdce. Jde vlastně o malý počítač a dvě baterie, které se musí každých 24 hodin celou noc dobíjet. Počítač je napojený hadičkou přes třísla na pumpu v hrudi u nemocného srdíčka. Lapal po dechu
I s takovým hendikepem začal posilovat a jeho kulturistické cvičení zhlédlo na videu přes 10 milionů lidí. „Mé problémy začaly tak, že se mi těžce dýchalo, jinak mne nic nebolelo. Ale pořád jsem lapal po dechu, což bylo velmi frustrujcící. Vyčerpalo mě i třeba jen oblékání. Plíce se mi navíc pořád plnily vodou...“ vzpomíná Andrew. Když dostal umělé srdce, stále chodil na vysokou školu. „Na kolejích byla pořád volná tělocvična. Tak jsem začal cvičit, abych byl silnější a mohl lépe s nemocí bojovat,“ vzpomíná Andrew. „No a nakonec jsem byl nejlépe vypadající zombie na světě!“ směje se dnes Američan.

Požehnaná transplantace
Nedávno měl velké štěstí a 20. září se podrobil transplantaci. „Rekonvalescence po operaci probíhá perfektně. Jsem silnější každým dnem. Nové srdce je pro mne požehnáním. Těším se, až se zase budu moci vrátit k tréninku, a věřím, že příští rok už budu stát na pódiu jako opravdový kulturista,“ uzavírá Andrew.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.