Ivo se dusil, život mu zachránila transplantace! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Ivo se dusil, život mu zachránila transplantace!

Ivo Dostál (vlevo) s profesorem Robertem Lischke, který vedl tým operatérů.
Ivo Dostál (vlevo) s profesorem Robertem Lischke, který vedl tým operatérů. (Foto: FN Motol)

Před osmi lety bojoval Ivo Dostál (36) o každý nádech. Nemohl vyjít z bytu, stále musel mít k dispozici přístroj s kyslíkem a trpěl depresemi. Po transplantaci plic našel lásku, oženil se, vrátil do práce a pomáhá dětem.

Ivo trpěl od narození cystickou fibrózou. V plicích se mu tvořil hlen a ohrožovaly ho infekce. Nakonec začaly plíce kolabovat. Díky propracovanému českému systému transplantací čekal na nové plíce jen tři měsíce. První nadechnutí po operaci sice ještě nepřineslo kýženou úlevu. „Máte rozřezaný hrudník, zlámaná žebra. Pocit, že mi plíce svírá obruč, asi tři měsíce. Pak už to bylo jen úžasné,“ usmívá se Ivo.

Vrátil se do práce v advokátní kanceláři, oženil se a jako dobrovolník začal pravidelně pomáhat ohroženým dětem v organizaci Program Pět P.
Totožnost dárce podle zákona příjemce znát nesmí, Ivo se pouze dozvěděl, že šlo o ženu. 

„Kvalita života před a po operaci se vůbec nedá srovnávat. Cítím se výborně. Doufám, že mě moje žena naučí lyžovat,“ přeje si Ivo. „Pan Dostál je příkladem pacienta, který šanci získanou díky transplantaci využil správně,“ chválil svého pacienta profesor Robert Lischke, který se svým týmem operaci v pražské Fakultní nemocnici Motol provedl.


Plíce jen v Motole
Česko patří mezi transplantační velmoci. Plíce, které představují jednu z nejsložitějších transplantací vůbec, se operují pouze v pražské FN Motol. V roce 2009, kdy byl operován Ivo Dostál, transplantovali tamní odborníci 22 pacientů. Loni pak provedli už 42 operací a zařadili se mezi světová pracoviště s největším počtem zákroků. 

Kromě cystické fibrózy patří mezi nejčastější choroby, kvůli nimž je třeba plíce vyměnit, plicní hypertenze a chronická obstrukční plicní nemoc. Na transplantaci plic se podílí třináctičlenný tým a zákrok může, včetně odběru plic mrtvému dárci, trvat až dvacet hodin.

Jen několik dní po transplantaci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.