Chlapeček (1) nikdy nespatří maminku: Narodil se bez očí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Chlapeček (1) nikdy nespatří maminku: Narodil se bez očí!

Malý Elijah se narodil bez očí.
Malý Elijah se narodil bez očí. (Foto: Liverpool Echo)

Tento chlapeček nikdy nebude plakat. Nikdy tady neotevře oči. A nikdy neuvidí svou maminku. Elijah Davies (14 měsíců) se totiž narodil bez očí!

Elijah trpí genetickou anomálií, zvanou anoftalmie. Narodil se bez očních bulv. Když mu nadzvednete víčko, jež se vyvinulo normálně, vidíte pouze svalovinu. Jeho rodiče Zoe (23) a Shaun Hicksonovi (28) z britského Liverpoolu přišli na to, že je něco špatně, když jejich dítě ještě dlouho po porodu neotvíralo oči.

„Šli jsme s ním zpátky do nemocnice a tam nám řekli, že jde o anoftalmii. Lékař tvrdil, že za celou svou kariéru viděl jen pět takových případů,“ vzpomíná Zoe. Žádná těhotenská vyšetření, ani ultrazvuk přitom defekt u dítěte neodhalily.

Bázlivý smíšek
„Navzdory svému postižení je to báječné dítě, pořád se směje. Jediné, s čím má problém, je cizí prostředí. Tam se strašně bojí,“ říká Zoe. Elijaha teď čeká série operací a rekonstrukcí přední části lebky tak, aby mu mohli do očních důlků v budoucnu zasadit protetické bulvy. Jde však pouze o kosmetické řešení, vidět už nikdy nebude...

Rodiče Elijaha teď pořádají charitativní sbírku, aby vybrali v přepočtu 150 tisíc korun. Musí totiž přebudovat synův pokojíček tak, aby v něm nebyly žádné ostré hrany a jiné věci nebezpečné slepému dítěti, které se začne učit chodit.

Vyléčit nelze
Anoftalmie vzniká zastavením vývoje oka už ve 4. týdnu těhotenství. Oční víčka bývají vyvinuty normálně, nikoliv však oční koule. Lékaři věří, že velký vliv na vznik anoftalmie mají civilizační faktory, jako je například vystavení RTG paprskům, toxinům, chemikáliím, pesticidům apod.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.