Dominik (3) z Hradce Králové má nemoc jako jediný na světě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dominik (3) z Hradce Králové má nemoc jako jediný na světě!

Dominik s maminkou Pavlou, která doufá, že díky sluchadlu začne její syn mluvit.
Dominik s maminkou Pavlou, která doufá, že díky sluchadlu začne její syn mluvit. (Foto ara)

Narodil bez neurohypofýzy, malé ale velmi důležité části mozku. Je prvním a jediným na světě. Komplikací vrozené vady je otok mozku. Dominik (3) z Hradce Králové kvůli tomu špatně vidí a pohybově je na úrovni miminka. Nyní navíc testy prokázaly, že neslyší.

Dominikův případ šokoval i zkušené lékaře. Když se chlapeček narodil, bylo zřejmé, že má nějaký problém. Velmi rychle přibíral na váze a počůral neuvěřitelné množství plenek. Na magnetické rezonanci se ukázalo, že se mu nevyvinula neurohypofýza.

První a jediný
„O neurohypofýzu může člověk přijít po těžkém úrazu nebo kvůli nádoru. Dominik se ale narodil bez ní a jiný takový případ není v lékařské odborné literatuře vůbec popsaný,“ vysvětluje Dominikova maminka Pavlína Klossová (28). Je první a jediný na světě! Vrozená vada způsobila u chlapečka otok mozku, kvůli němu špatně vidí a pohybově je na úrovni kojence.

Ještě nemluví
Rodiče s Dominikem začali rehabilitovat na klinice Axon, která se specializuje na postižené děti, a doufali, že se situace bude jen zlepšovat. Bohužel přišla další rána. „Čerstvě jsme zjistili, že Dominik na pravé ouško vůbec neslyší. Levé ouško je na tom lépe, ale také není stoprocentní. Není divu, že zatím nemluví,“ popisuje maminka Pavlína své trápení.

Už sám sedí
Lékaři zkusí dát Dominikovi sluchadla. Díky nim by snad měl říct první slova. Naštěstí se rodiče mohou těšit i z pokroků svého synka. Díky rehabilitaci se už dokáže sám posadit a vsedě se i udrží. „Když začínal, byl jako hadrová panenka. To už je mnohem lepší,“ říká Pavlína a doufá, že se Dominik bude zlepšovat i dál.

O co se stará neurohypofýza?
Jde o zadní lalok hypofýzy, tedy ta část mozku, v níž se »skladují« hormony zodpovědné za hospodaření s tekutinami v tkáních. Bez nich člověk laicky řečeno neudrží tekutiny v organismu, což způsobuje zvyšování koncentrace sodíku a následně otok mozku.

Pomůžete Dominikovi?
Bez rehabilitací a cvičení se Dominik nikdy na nohy nepostaví. Léčbu bohužel nehradí pojišťovny. Přispět můžete na číslo účtu: 2200739204/2010. Do zprávy pro příjemce napište Dominik Cejnar.

Přečtěte si
katik78@...
30. 8. 2016 • 20:36

Nedámi to ale musím reagovat Dominik je jediný na světě stouto nemocí,ale víte kolik je takových dětí že mají mnohočetné vyvojevé vady a plus další nemoci které se nedají nikde zařadi a jenom verdikt zní" diagnoza je genetická malformace a aberace chromozomů . Víte kolik je dětí a jejich rodiče si neví rady když podle státu nemají nanic nárok...Vím co pišu jsem jedna z maminek co má takové ditě doma a už mu je 15 let a prognozi unás byli nulovííí . Dominik musí bojovat a rodiče vydržet přeji pevné nervi a hodně sil

baronessa
30. 8. 2016 • 11:22

A proč léčbu pojišťovna neplatí? Nemoc tu je, lékaři ji diagnostikovali a bez léčby chlapeček umře. Tak kde to sakra jsme???

koko61
30. 8. 2016 • 08:30

Léčbu bohužel neplatí pojišťovna, ale uprchlíkům zaplatíme všechno. Tohle je vážně k blití, ani takové články nedávejte, to se vždycky člověk nase.re.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.