Diabetička čekala 4 hodiny na záchranku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Diabetička čekala 4 hodiny na záchranku!

Vlasta Tóthová na oddělení JIP v objetí své dcery Jany.
Vlasta Tóthová na oddělení JIP v objetí své dcery Jany. (Foto Aha! – Karel Janeček, ara)

Velký strach o život maminky Vlasty Tóthové (74) prožila Jana Zábojová (45) z Ostravy. Stará paní 4. března začala najednou sípat a zvracet, dcera okamžitě volala linku 155. Pomoc ale přišla až po čtyřech hodinách.

Janina maminka je téměř nepohyblivá a minulou sobotu se její stav začal rapidně zhoršovat. Stále kašlala a nemohla se pořádně nadechnout. „Jen sípala. Nejedla a zvracela, je diabetička. Měla teplotu a vypadala zle. Měli jsme o ni velký strach. Proto jsem volala o půl čtvrté záchranku. Paní se ptala, zda je vůbec sanitky třeba. Já na to, že ano,“ popisuje Jana.

Přesto se napoprvé záchranářů nedočkala. „Navrhla, že mám maminku dovézt. Vždyť ale nemohla chodit a byla churavá. Anebo prý počkat do druhého dne, zda se jí neuleví,“ pokračuje v líčení hrůz. Zdravotní stav její maminky se ale nadále zhoršoval. Proto se rodina odvážila zavolat linku 155 po čtyřech hodinách znovu.

Tentokrát uspěla. „Vzal to pán, velice příjemný – a bác! Za 10 minut záchranka přijela. Dost mi pak vynadali, že volám až teď. Já jim řekla, že jsem volala před čtyřmi hodinami, a pověděla jsem, co se stalo,“ krčí rameny Jana. Záchranáři to pak už na místě dál nerozebírali. Stařenku převezli na oddělení JIP v ostravské fakultní nemocnici, kde leží dodnes.


Pochybení odmítli
„Na základě rozboru záznamu hovoru na tísňové lince sdělujeme, že operátorka ZZS postupovala v dotazovaném případě správně a její komunikace s volající byla zcela korektní,“ řekl záchranář Lukáš Humpl a navrhuje Janě Zábojové schůzku, aby jí vše vysvětlili. Ta přijímá. „Jde mi jen o to, aby se někdo chytil za nos, a dalším pacientům se nestalo to, co naší mamince,“ říká Jana.
„Zde nemocná maminka ležela, než ji odvezla po čtyřech hodinách trápení sanitka,“ ukazuje její dcera Jana Zábojová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.