Což takhle dát si BURČÁK! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Což takhle dát si BURČÁK!

Jak vybrat ten správný burčák?
Jak vybrat ten správný burčák? (Foto ara)

Konečně je tady! Oblíbený burčák se opět po roce vrací. Pokud si na něm ale chcete pořádně pochutnat, musíte ho umět dobře vybrat, bezpečně dovézt domů, správně uskladnit a pít s mírou. Aha! vám poradí, jak na to.

Burčák patří k našim unikátům. Najdeme ho ještě v určitých oblastech Rakouska a Slovenska, ale nikde se nastal tak »srdeční« záležitostí. „Burčák je svěží, lehký, sladký a mírně alkoholický nápoj, který k tradici pěstování révy a výroby vín na našem území patří od nepaměti,“ vysvětlil hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Jak vzniká

Proces vzniku burčáku není nijak složitý. Čerstvě vylisovaný vinný mošt po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj, který se pije během poměrně krátkého období. Právě v tomto období obsahuje ideální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.

Jak ho skladovat

Doma burčák uskladněte v chladnějším prostředí, tím zpomalíte průběh kvašení a vydrží vám déle. Klidně ho nechte v PET lahvi nebo kanystru, ve kterém jste si ho přivezli. Při pokojové teplotě dlouho nevydrží, ale bude-li v lednici, tak si na něm bez problémů pochutnáte i druhý den.

Opatrně při převozu

K převozu použijte »petku«, u které úplně nedotáhnete uzávěr. Pokud byste ho totiž zavřeli na maximum, nemá oxid uhličitý kam unikat, natlakuje se a může vám Chc »bouchnout«.

Konzumujte obezřetně

Chcete si koupit burčák u stánku u silnice? Tak opatrně! Stánkaři sice můžou nabízet i dobrý burčák, ale bezpečnější je nákup ve vinotéce nebo u vinaře. Celodenní stání u silnice burčáku určitě nepřidá a trefit se do chvíle, kdy bude skutečně dobrý, bývá loterie.

Nepijte ho po litrech

Říká se, že burčáku bychom měli vypít tolik, kolik nám v těle koluje krve. Pravý burčák ale obsahuje o trochu více alkoholu než pivo, a proto lékaři nevidí příliš rádi, když se burčák konzumuje po litrech. Raději si jeho konzumaci rozložte na etapy.

5 rad: Vybírejte očima i nosem

1) Správně vyrobený a skladovaný burčák stále kvasí, takže v lahvi nebo sklence dobře vidíte drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého.

2) Burčák by měl mít okrovou barvu, může mít i mírně nahnědlé tóny.

3) Nápoj by neměl být příliš kalný. Více kalu se objevuje při pozdějších fázích kvašení. To je pak burčák alkoholičtější a už není tak svěží a chutný.

4) Přivoňte si. „Je-li kvalitní, čerstvý a poctivě vyrobený, má charakteristické vlastnosti odrůdy, ze které byl vyroben,“ vysvětlil Babisz. Ve vůni by tak neměla být ani stopa po hnilobě nebo zatuchlině, které svědčí o chybách v procesu výroby!

5) Jestliže bude burčák trochu cítit po droždí, nejde o vadu, ale o důkaz činnosti kvasinek. Avšak stále by měl mít svěží chuť a vůni.

Proč prospívá zdraví

Burčák je lahodný a zdravý především kvůli vysokému obsahu kvasinek, které »vyrábějí« vitamin B. Blahodárně tak působí na vlasy, nehty, pokožku, ale i na nervovou soustavu.

Na nic nečekejte

Nejlepší je ale burčák vypít ihned po zakoupení nebo následující den. Jakmile se totiž přehoupne do fáze, kdy již převládá alkohol nad cukrem, tak nebude dobrý.

Burčák a zákony

•Burčák musí být vyroben pouze z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v České republice.
•Burčák se může prodávat pouze od 1. srpna do 30. listopadu.
•Burčák nesmí prodejci ředit vodou.
•Při prodeji musí být spotřebitel informován o tom, že se jedná o burčák a kdo je jeho výrobcem.

Přečtěte si
ivoadler
19. 9. 2016 • 11:05

V sobotu jsem si dal burčák a včera jsem se pos ral. Tak za rok...

pelagie
19. 9. 2016 • 08:31

Už nikdy více...po požití jedné sklenky jsem myslela, že zhebnu, bylo mi špatně jako nikdy ......

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.