Těšte se! Burčák je tu!
Tak jsme se dočkali. Burčák je po roce opět v prodeji, sezóna trvá do půlky října. Říká se, že pokud vypijeme burčáku tolik, kolik máme krve v těle (4 až 6 litrů), pěkně nám ji vyčistí. Ale pozor, vybírejme kvalitní mok a ne cukrový bolehlav.
Ukazatelem kvality je vzhled. Burčák z bílých hroznů by měl mít mléčně bílou až okrovou barvu. Na pohled je hustý a lehce zakalený. Pokud je barva narezlá až průhledná, burčák je pravděpodobně ředěn vodou. Dobrý burčák stále kvasí. Nápoj jemně pění a ve sklenici bychom měli vidět drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého. Burčák je potřeba vypít bez otálení, dokud je v něm poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu. Nejlépe chutná, když má teplotu lidského těla. Pokud je z nápoje cítit kvasný pach a droždí, vůbec to nevadí. Ta vůně pochází z kvasinek a k burčáku patří. Na chuti mu to neubírá. Nejlevnější burčák se dá koupit ve stáncích u silnic. Jenže pak není jistota, že kupujeme kvalitu. Pokud burčák stojí na slunci, jeho chuťové vlastnosti se rychle mění. Lepší zajít za vinařem, nebo do vinotéky.