Sezona oblíbeného moku je tady: S burčákem na zdraví!

Vinný mošt, který po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický nápoj – to je burčák. Pijeme ho u nás, na Slovensku a v Rakousku. Jinde ve světě ho neznají, a to je chyba! Burčák je totiž nejen dobrý, ale i zdravý! Pijeme-li ho samozřejmě s mírou...
Sezona právě teď
Burčáková sezona je každoročně vždy zhruba od konce srpna do poloviny října. Tehdy se totiž začínají sklízet rané odrůdy révy.
Jak pít? Rychle!
Burčák je potřeba vypít poměrně rychle, dokud je v něm optimální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.
Stále kvasí
Dobrý burčák stále kvasí, takže jsou v lahvi nebo sklence dobře pozorovatelné drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého. Nejlepší burčák obsahuje 4 až 6 % alkoholu.
Jaká barva? Okrová!
Měl by mít okrovou barvu, ale ne příliš kalnou. Větší množství kalu totiž znamená, že je prokvašenější, alkoholičtější a už není tak svěží a chutný.
U silnic nekupovat
Důležité je i kde a od koho burčák kupujeme a zda je čerstvý. Celodenní stání lahví s tímto mokem v teple u silnice mu na kvalitě nepřidá.
Droždí nevadí
Pokud bude burčák mírně cítit po droždí, nejde o vadu. Tato vůně pochází z kvasinek, k burčáku přirozeně patří a v ničem mu neubírá, naopak.
Kolik ho vypít?
Říká se, že tolik, kolik máme litrů krve (což je asi 3,5 – 5 litrů). Ale samozřejmě ne na jeden zátah! Třeba během sezony?
Co je v burčáku zdravé?
• Vitamin B – blahodárně působí na vlasy, nehty i pokožku.
• Tiamin – podporuje srdeční činnost.
• Nikotinamid – zabraňuje nervovým a kožním poruchám.
• Kyselina pantotenová – chrání tělo proti onemocněním sliznice a zažívacího ústrojí.
Kam na vinobraní?
• Znojmo, 13. a 14. září
• Novosedly na Moravě, 14. září
• Hodonín, 14. září
• Pražský hrad, 14. a 15. září
• Bzenec, 20. a 21. září
• Litoměřice, 20. a 21. září