Inspektoři kontrolují burčák: Polovina vzorků neprošla!
Máte rádi burčák a nenecháte si ujít žádnou příležitost dát si skleničku? Pak zpozorněte! Státní zemědělská a potravinářská inspekce včera zveřejnila první výsledky testů. Polovina vzorků neprošla!
Rozbor byl ukončen u šesti vzorků. „Tři byly vyhodnoceny jako nevyhovující. Analýza prokázala přítomnost syntetických barviv, u jiného vzorku rozbor prokázal nadlimitní obsah etanolu z přidaného cukru,“ popsal mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Dalších 47 se analyzuje v laboratořích.
Tenhle si nekupujte!
Místo kontroly Dodavatel Původ Důvod
Stánek Budějovická ul., Jesenice u Prahy Vinařství Sedlec, Brno Maďarsko Zjištěna syntetická barviva azorubin (E122), indigotin (E132), ponceau 4R (E124), žluť SY (E110)
Stánek Kaufland, Kabátnická, Most Vinařství Jedlička a Novák, Brno Obsah alkoholu nižší než 0,2 % obj. (musí obsahovat min. 1 %)
Stánek OZ, tržnice Pohořelec, Brno M. Rozková, Jezeřany-Maršovice Zjištěn ethanol z přidaného cukru 4,62 % (limit max. 2 %)
Co je burčák?
Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Obsahuje zhruba od 1 do 7 procent alkoholu. Název burčák může mít výhradně produkt vyrobený z tuzemských hroznů a prodávat se smí jen do konce listopadu.