Už pijeme letošní burčák!
Zatímco vinaři začnou sbírat úrodu až za několik týdnů, první burčák v Česku si již vychutnává Václav Korvas (84) z Polešovic na Uherskohradišťsku.
Hrozny sbírá ve skleníku. Ve skleníku má již od 60. let tři hlavy veltlínu červeného raného. Sklízí ho pravidelně ve stejnou dobu. „Je zajímavé, že letos, přes ta tropická vedra, má cukernatost 14 stupňů, tedy o dva stupně méně oproti předcházejícím letům. Sklidil jsem 140 kilogramů a burčáku je 80 litrů. Hrozny byly vyhřáté, úplně horké a za 24 hodin už mošt vřel,“ přiblížil.
Ve skleníku má již od 60. let tři hlavy veltlínu červeného raného. Sklízí ho pravidelně ve stejnou dobu. „Je zajímavé, že letos, přes ta tropická vedra, má cukernatost 14 stupňů, tedy o dva stupně méně oproti předcházejícím letům. Sklidil jsem 140 kilogramů a burčáku je 80 litrů. Hrozny byly vyhřáté, úplně horké a za 24 hodin už mošt vřel,“ přiblížil.
Víte, že...
...burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné? Zákon stanovuje, že se pod názvem burčák smí prodávat výhradně produkt vyrobený z tuzemských hroznů od 1. srpna do 30. listopadu.