Zabásli příbramského podnikatele: Znal se s kmotrem Mrázkem (†47)! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zabásli příbramského podnikatele: Znal se s kmotrem Mrázkem (†47)!

Z tohoto baru Hrabého policisté odvedli. Z čeho ho podezírají, ale uvést nechtějí.
Z tohoto baru Hrabého policisté odvedli. Z čeho ho podezírají, ale uvést nechtějí. (Foto Aha! – Dan Černovský, Petr Novotný, ara)

Velkou rybu lapili příbramští policisté. Přímo z baru si odvedli »mafiána« Roberta Hrabého (52), který je známý z tzv. Kubiceho zprávy. Otázka je, zda »rybku« udrží na háčku. Proč podnikatele zadrželi zatím říct nechtějí...

Robert Hrabý má mít vazby na nejmocnější muže českého podsvětí. Podle Kubiceho zprávy, která unikla na veřejnost v roce 2006, měl policii říct, že se mezi mafiány říká, že krále pražského podsvětí Františka Mrázka (†47) zavraždili lidé z okolí bývalého premiéra Jiřího Paroubka (64).

O razii jako první informoval Český rozhlas. Vchod do baru byl podle jeho informací zatarasený policejní páskou a hlídal ho policista se samopalem. Kriminalisté vynesli z podniku několik stříbrných beden a pytlů s dokumenty, některé byly označené modrým pruhem.

V Příbrami nemá Hrabý nejlepší pověst. „Povídá se, že kšeftuje s drogami. Když ho někdo vybrzdí, okamžitě vybouchne, vytáhne pistoli a hrozí,“ popsal Aha! muž, který podnikatele zná.

Podnikatel provozuje v Příbrami bar. Právě z něj ho policisté odvedli a pak zabavili několik pytlů dokumentů. Hrabý vlastní i firmu obchodující s nemovitostmi a krumlovský pivovar, který dříve ovládal právě František Mrázek.

Co je Kubiceho zpráva?
Jan Kubice (62) vedl roku 2006 Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Poslancům branného a bezpečnostního výboru poskytl zprávu, která měla mapovat propojení mafie a nejvyšší politiky. Šlo o důvěrný materiál, ale jeden z poslanců ho předal novinářům.

Hrubý: Nejsem informátor
Robert Hrabý se médiím vyhýbá. Výjimku udělal právě, když byla zveřejněna tzv. Kubiceho zpráva. Vyděsilo ho, že by si o něm mohl někdo myslet, že »práská«. Ve svém vyjádření nepřímo potvrdil, že se pohybuje v podsvětí. „Oni tam napíší, že mě vytěžili. Já vím, že tím mysleli výslech, ale mezi mými známými má tohle slovo jiný význam. Udělali ze mě policejního informátora,“ rozčiloval se Hrabý v rozhovoru pro časopis Týden. Stěžoval si, že mu jeho přátelé přestali zvedat telefony. „Scházím se s vámi jen proto, abyste napsala, že jsem policii nic podstatného neřekl,“ uvedl tehdy.

Co bylo v Kubiceho zprávě o Hrabém
„Robert Hrabý (osoba z příbramského podsvětí, úzký kontakt na Jaroslava Starku) při vytěžení uvedl, že se všeobecně v kriminálně závadovém prostředí hovoří o tom, že za vraždou (Františka Mrázka, pozn. red.) stojí lidé z okolí Jiřího Paroubka, uvedl, že tyto informace slyšel z více stran.“

O kom se v kauze mluví
*František Mrázek (†47) – bývalý vekslák, který se stal nekorunovaným králem pražského podsvětí. Díky pochybným obchodům získal majetek v hodnotě několika miliard. V lednu 2006 ho zastřelil neznámý vrah.

*Jaroslav Starka (61) – příbramský fotbalový boss. Začínal jako číšník, později se stal majitelem několika hotelů, heren, diskoték a nevěstinců. Nyní vlastní fotbalovou Příbram. Za minulého režimu si odseděl půl roku, před pár lety byl tři měsíce ve vazbě. Dvakrát byl policií obviněn z únosu a jednou z vraždy a sám přežil útok atentátníka se samopalem. Podle Kubiceho zprávy jsou s Robertem Hrabým přátelé. Společně měli vlastnit i diskotéku.

*Miroslav Kříž (†53) – podnikatel a fotbalový boss, který vlastnil klub FC Viktoria Plzeň. V květnu 2010 byl unesen a zmizel, tělo nikdy nalezeno nebylo a byl prohlášen za mrtvého. Policie z jeho vraždy obvinila Miroslava Rusa, ale ten byl pro nedostatek důkazů osvobozen. V souvislosti s únosem policie skloňovala i jméno Roberta Hrabého, obviněn ale nikdy nebyl.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.