Velké vyšetřování vražd kolem Mrázka: 14 mrtvol a jejich krvavé osudy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Velké vyšetřování vražd kolem Mrázka: 14 mrtvol a jejich krvavé osudy!

František Mrázek
František Mrázek (Foto ara)

Mafiánskou »chobotnicí«, která se v Česku začala rozpínat v 90. letech minulého století, se znovu zabývají kriminalisté. Snaží se objasnit 14 dosud neobjasněných vražd a záhadných úmrtí spojovaných se zastřeleným podnikatelem Františkem Mrázkem (†48). Celkem je kolem něj ale nejasných úmrtí 35!

K mafiánským »pomníčkům« se vrací tým Tempus, který se zabývá nevyjasněnými případy. V centru dosud nevyjasněných úmrtí je nájemná vražda podnikatele Františka Mrázka (†48), kterého neznámý střelec zabil jedinou ranou do srdce 25. ledna 2006 v pražské Durychově ulici, kde měl Mrázek sídlo své firmy. Podle serveru Novinky.cz až na jednu kauzu zatím policisté kolem nevyřešených zločinů brousí neoficiálně. Úkony trestního řízení zahájili pouze v případu vraždy dalšího mafiánského bosse Jaroslava Běly (†52). Letos v březnu, jen několik týdnů před promlčením případu, obvinili z účasti na jeho vraždě dva expolicisty z Útvaru rychlého nasazení (URNA) Pavla Šrytra a Jána Kaca. Ti jsou v současné době ve vazbě. Šrytr nejprve pracoval jako ochranka pro Antonína Bělu. Když ho ze služeb propustil, dělal pro podnikatele Rudolfa Javornického (†) . Nakonec se stal osobním strážcem Mrázka. Účast na vraždě všech tří odmítá. Jeho jméno se však opakovaně objevuje ve více případech. „Má zradu v krvi. On zradil přísahu »urně«, zradil slib, který dal mému otci, zradil Mrázka,“ řekl v březnu po Šrytrově zatčení Bělův syn Jaroslav (39).

Aktivity detektivů mluvčí policejního prezídia Ivana Nguyenová včera odmítla upřesnit. „Dokud policisté z týmu Tempus nevyjdou s informacemi ven sami, nebudeme vyšetřování jakkoliv komentovat,“ řekla Aha!.

Vraždy a zmizení mafiánů

František Mrázek (†48): Dostal ránu do srdce
Bývalý vekslák, později podnikatel a jedna z hlavních postav českého podsvětí František Mrázek měl již před rokem 1989 výborné kontakty na policisty a politiky. Sám své jmění odhadoval na miliardy korun.
Získal ho díky podvodům s realitami. Stamiliony vylákal se svými společníky po roce 1989 z bank. Mrázek byl považován za mozek finanční skupiny, v níž figuroval s Tomášem Pitrem a Miroslavem Provodem, která kontrolovala potravinářský kolos Setuza a olejářskou společnost Český olej. Nájemného vraha, který ho v lednu 2006 v Praze zastřelil, policie nedopadla. Podle ní se jednalo o profesionála.

»Zaháčkoval« i Gotta
V první polovině roku 1993 založil Mrázek s Karlem Gottem a podnikatelem Miroslavem Provodem Nadaci Karla Gotta Interpo. Měla pomáhat dětem policistů, kteří přišli o život při výkonu služby. Gott tehdy věnoval čtyři miliony korun, Mrázek s Provodem každý půl milionu. Skončila poté, co dostala cejch pračky špinavých peněz.

Kmotr ve filmu
Kriminalisté v souvislosti s Mrázkem evidují 35 nejasných úmrtí, vražd nebo pokusů o ně. Režisér  Petr Nikolaev natočil v roce 2013 na motivy Mrázkova života film »Příběh kmotra«. Mrázka v něm ztvárnil Ondřej Vetchý. V krimi seriálu Expozitura zase Mrázka představuje postava magistra Mráze v podání Davida Prachaře.


Antonín Běla (†52): Rozstříleli ho samopaly
Bělu rozstříleli vrazi několika dávkami ze samopalů před jeho vilou v Úvalech u Prahy v dubnu 1996. Původně byl Běla boss a Mrázek jeho »žák«. Později se stali konkurenty. Existuje podezření, že právě Mrázek si jeho vraždu objednal. Běla si tajně nahrával jednání, na nichž si u něj podnikatelé objednávali »špinavou práci«, a nahrávkami je vydíral. Byl mezi nimi i Mrázek.

Rudolf Javornický (†): Vydíral vlivné
Také Rudolf Javornický přezdívaný kolegy český Donnie Brasco (podle amerického filmu Krycí jméno Donnie Brasco, natočeného podle skutečných událostí, kdy se agentu FBI na sedm let podařilo dostat mezi mafiány) byl Mrázkův dobrý známý. Údajně právě on získal Bělův kompromitující archiv a pokračoval ve vydírání. Neznámý pachatel ho zastřelil v červenci 2001 před jeho domem v pražských Kbelích.

Bohumil Hájek (†): Nepohodlný svědek
Bohumil Hájek byl žákem Antonína Běly. Na svém kontě má vraždu novináře Václava Dvořáka, který se mafiánskou chobotnici snažil rozplést. V Hájkově případě figuruje také Javornický. Ten Hájka krátce před svou smrtí odvezl schovat do hotelu v Německu. Smysl akce se nikdy nevyjasnil. Krátce poté, co se Javornický vrátil do Prahy, byl zastřelen. Hájek se pak ještě toulal po Evropě a na krátko se vrátil do Prahy. Pak ale beze stopy zmizel, hovoří se o tom, že i on byl jako nepohodlný svědek odstraněn.

Václav Dvořák (†): Věděl příliš
Původně opravář a poté regionální novinář Václav Dvořák sbíral informace proti Mrázkovi, část publikoval a něco předával kolegům. V dubnu 1992 byl zastřelen před svým domem v Kostelci nad Černými Lesy. Jeho vraždu policie objasnila. V říjnu 2006 zveřejnila, že pachatelem byl Bohuslav Hájek. Toho najal Běla a vše zorganizoval Mrázek.

Jaroslav Pospíšil (†): Záhadná sebevražda
Býval důstojníkem kontrarozvědky (BIS) a později spolupracovníkem Mrázka. Dva dny po Mrázkově vraždě našli Jaroslava Pospíšila s prostřelenou hlavou v autě u benzínové pumpy v Příšovicích na Liberecku. Případ policie oficiálně uzavřela jako sebevraždu. Pochybnosti ale dodnes zůstávají. Spekulovalo se o tom, že právě on jako excelentní střelec měl odpravit Mrázka, a pak ho kumpáni odstranili, aby nemohl vyzradit, kdo si ho najal.

Jiří Kubín (†): Vrazi potrestáni
Spolumajitel bezpečnostní agentury Lenia Jiří Kubín, který se také pohyboval v okolí Mrázka, byl zastřelen dva měsíce po Mrázkově vraždě na parkovišti před restaurací U Krále Václava IV. v pražských Kunraticích. Za jeho vraždu skončilo ve vězení pět mužů, mezi nimi i objednavatel a bývalý důstojník Státní bezpečnosti Vladimír Petrus. Soud mu vyměřil 15 let za mřížemi. Střelec Rastislav Sagalinec dostal o rok více. Kriminalisté nyní zkoumají možné propojení Kubínovy vraždy se zastřelením Mrázka a lidmi kolem něj.

Miroslav Kříž (†53): Zmizel beze stopy
Záhadný je také konec podnikatele a fotbalového bosse Miroslava Kříže, který vlatnil klub FC Viktoria Plzeň. V květnu 2010 byl unesen. Od té doby ho nikdo neviděl. Byl prohlášen za mrtvého. Policie z jeho vraždy obvinila mafiána Miroslava Rusa. Soud ho ale pro nedostatek důkazů osvobodil. V souvislosti s jeho únosem policie skloňovala i jméno kontroverzního příbramského podnikatele Roberta Hrabého (52), který v současné době kromě jiného vlastní krumlovský pivovar kdysi ovládaný Františkem Mrázkem. Nikdy ho ale neobvinila. Před pár dny, 7. září, policie Hrabého zadržela. Důvod však nezveřejnila.



Přečtěte si
-bello-
23. 9. 2016 • 11:58

Fakt žhavá novina

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.