Rodina Navrátilova ze Zlína pálí už pátou generaci: Slivovice? Letos bude špatný rok! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Rodina Navrátilova ze Zlína pálí už pátou generaci: Slivovice? Letos bude špatný rok!

Radek Navrátil není z letošní sezóny vůbec nadšený.
Radek Navrátil není z letošní sezóny vůbec nadšený. (Foto Aha! - Jana Gogová)

Už 94 let pálí slivovici v rodinné pálenici Navrátilovi ve Zlíně. „Letos to ale žádný zázrak nebude, sotva třetina tradičního stavu, to je můj odhad tady u nás, ve Zlíně a nejbližším okolí. Ale znám místa, kde je mnohem hůře,“ vysvětluje v očekávání neblahých věcí příštích Radek Navrátil (55), zdejší majitel.

Letní kvasy, tedy třeba třešně, letos vůbec neřeší. „Opravdu kvůli pár bečkám kvasu nemá cenu zařízení spouštět, letní kvasy vypálí zájemci v blízkém okolí na Lukově nebo v Březnici. U nás to letos budou jablka a pak snad švestky,“ povídá Navrátil.

Mráz a sucho
Zatímco jablek je na stromech docela dost, se švestkami žádná sláva. „Viděl jsem sice obsypané stromy, ale také spoustu těch, které dubnové mrazy pro letošek poslaly úplně k nule, co se úrody týče. A teď je tu aktuálně jiný problém, máme tu snad novodobý srážkový stín, je sucho a zase sucho, a tak se plody rychle zabarví a spadnou na zem. To je fakt k vzteku,“ durdí se pán pálenice.

To, že je málo švestek, může, ale také nemusí, znamenat pohromu. „Což o to, dá se nakoupit sortiment z jižních zemí, ale pozor, to je nebetyčný rozdíl. Vypálená kořalka není zdaleka tak kvalitní jako z našich poctivých valašských trnek. A o ty mám právě strach,“ doplňuje Radek.

Ceny se zvýší
Když bude málo fialového ovoce, půjde podle něj cena čisté moravské slivovice nahoru. Ta neoficiální je teď od tří set korun za litr.

„Kdo nabízí levněji, je buď ekonomický sebevrah, černý páleničář, nebo podvodník,“ má jasno Navrátil s tím, že náklady na litr padesátiprocentní pravé slivovice kromě práce, sběru a času stráveného při přípravě činí asi 230 korun na litr.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.