Výzkum českých vědců: Rakovina ze slivovice!

Slivovice patří v Čechách a zejména na Moravě neodmyslitelně ke každé větší oslavě. A vlastně nejen oslavě... Podle nového výzkumu je ale víc než polovina pravidelných konzumentů ohrožena rakovinou.
Pálenky obsahují vysoké množství karcinogenního ethylkarbamátu (ETK), který se do alkoholu dostává právě z pecek. „Můžeme potvrdit, že u 50 až 60 procent pravidelných spotřebitelů slivovice a dalších alkoholických nápojů z peckového ovoce, jako jsou třešně, višně, mirabelky a meruňky, dochází k překračování bezpečných dávek ETK,“ popisuje ve studii profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin v Brně, které je součástí Státního zdravotního ústavu. Výzkum prokázal, že 57 % veškerého množství ETK vypili zkoumané osoby ve slivovici, 41 % v likérech a o zbytek se postaral rum.