Vše o vzácných onemocnění Čechů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vše o vzácných onemocnění Čechů!

Rudolfu Kubíkovi napadl mnohočetný myelom páteřní obratle.
Rudolfu Kubíkovi napadl mnohočetný myelom páteřní obratle. (Foto: ara)

Byl celý život zdravý a k doktorům skoro vůbec nechodil. To se změnilo před pěti lety, když bylo panu Kubíkovi 63 let. Další rok trvalo, než lékaři vyřkli diagnózu: mnohočetný myelom.

„Začalo to bolestmi v bedrech a pádem na zem,“ vypráví Rudolf Kubík. „Manželka mě dohnala k lékaři a já skončil ve vinohradské nemocnici.“ Následovala složitá operace páteře, kterou má pan Kubík vyztuženou titanovými tyčemi.

Diagnóza po roce
Aby toho nebylo málo, prasklo panu Kubíkovi střevo a nějakou dobu žil s vývodem. Až poté byla určena diagnóza mnohočetný myelom. Ukázalo se, že právě ten napadl obratle, a proto musel pacient na operaci páteře.


Není v tom sám
Po stanovení diagnózy následovalo 6 cyklů chemoterapie a transplantace kmenových buněk. Léčbu snášel pan Kubík velice dobře a dnes se mu daří docela dobře. Aktivně se účastní akcí Klubu pacientů s mnohočetným myelomem, chodí na rehabilitace, do sauny, cvičí jógu a plave. „Pacientský klub pro mě moc znamená. Vím, že s tímto problémem nejsem sám,“ doplňuje svůj příběh o vzácné nemoci Rudolf Kubík. Příznaky
„Prvním projevem jsou zesilující bolesti obvykle v oblasti bederní a hrudní páteře. Dalším signálem může být únava, která se zdá být bez příčiny, nebo častější infekce,“ vypočítává prof. MUDr. Vladimír Maisnar ze IV. interní hematologické kliniky FN v Hradci Králové. Prvním laboratorním signálem je vysoká sedimentace krvinek, zvýšené hodnoty bílkovin a kreatininu.

Mnohočetný myelom
Je druhé nejčastější krevní nádorové onemocnění vznikající na základě nádorové proměny plazmatických buněk. Nejvíce postihuje věkovou kategorii 75 – 79 let, kde je výskyt této nemoci až 10 lidí na sto tisíc obyvatel ročně. Nemocní mají silně oslabenou imunitu, ohrozí je i banální infekce.

Přečtěte si
rudolfkubik
1. 3. 2016 • 11:39

amplituda vážená osobo, je mi vás líto. Přeji Vám, aby Vás nepotkalo něco podobného. Žijte blaze nadále v nevědomosti.

stekajicikocka
29. 2. 2016 • 16:58

Když máš při pohybu bolesti, tak asi moc nechodíš, naběhnou ti samozřejmě i nějaká kila. To je divné viď?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.