Terezka (17) z Chrudimi: Nádor mozku ji posadil na vozík! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Terezka (17) z Chrudimi: Nádor mozku ji posadil na vozík!

Terezce v pohybu stále pomáhá vozíček, bez toho se neobejde.
Terezce v pohybu stále pomáhá vozíček, bez toho se neobejde. (Foto ara)

Když bylo Terezce (17) z Chrudimi jedenáct let, začala se sama učit latinu a snila, že si jednou pořídí lékárnu. K lékům se bohužel dostala dříve, a navíc z jiné strany, než si přála. Onemocněla nádorem mozku! Náročná léčba skončila ochrnutím pravé poloviny těla.

Na den, kdy se nemoc přihlásila, rodiče nikdy nezapomenou. „Terezka měla zabaleno na lyžařský výcvik, připravovala jsem jí svačinu na cestu. Najednou jsme slyšeli z pokojíčku: Mami, pojď sem! Něco se děje,“ vzpomíná maminka Michaela. Terezka seděla na posteli, plakala a ukazovala na prsty u nohou, nemohla s nimi pořádně hýbat. Na kurz ještě odjela, ale nedokončila ho, máma s tátou ji hned druhý den vezli do nemocnice.

Krutá zpráva

Po sérii vyšetření lékaři sdělili rodině krutou zprávu: vaše dcera má nádor na mozku! „Léčba trvala více než dva roky a Terezka během ní doslova bojovala o život. Podstoupila dvě složité operace, radioterapii a dva typy chemoterapie. Ta druhá byla experimentální a nakonec zabrala,“ popisuje tatínek Jan a pokračuje: „Málokdo si dokáže představit, jak těžké je pro rodiče sedět u lůžka svého dítěte a bezmocně přihlížet, jak bojuje s vážnou nemocí a vědět, že mu nemůžete sami pomoci a čeká se jen na zázrak.“

Bojuje dál

Onemocnění a náročná léčba se neobešly bez následků. Terezka se musela znovu vše učit od začátku. Mluvit, číst, psát. Terezka se nevzdává, doslova krůček po krůčku směřuje ke svému cíli. Být soběstačná a co nejvíce se vrátit do normálního života. „Stále se ještě neobejde bez vozíku, chybí jí jemná motorika, zdokonaluje řeč, čtení, psaní. Je opravdu velká bojovnice, plná energie a chuti do života,“ říká tatínek Jan.

Nákladná léčba

Pokroky Terezka udělala po speciální neurorehabilitační léčbě v Adeli Medical Center v Piešťanech na Slovensku. „Nedovedete si představit, co to pro nás znamenalo, když jsme uviděli dceru poprvé udělat několik samostatných kroků a viděli šanci, že se zbaví vozíku,“ popisuje zlepšení tatínek. „Bohužel základní náklady na třítýdenní terapii bez ubytování a jídla stojí 5600 eur (150 tisíc korun), což je vysoká a pro nás nedostupná částka. Navíc by bylo ideální léčbu opakovat tak 2 až 3krát za rok,“ dodává otec.

Rodině pomohlo KlaPeto

Terezce pomohl Nadační fond KlaPeto, který mimo jiné pořádá každoroční benefiční výstup na Sněžku (ten letošní se koná 28. května a je věnovaný roční Lilience, která se narodila bez ručiček – pozn. red.) „Loňská charitativní akce byla úspěšná, mimochodem i díky podpoře deníku Aha!. Podařilo se obdarovat celkem 10 dětí a rodin,“ řekla Aha! spoluzakladatelka NF KlaPeto Kateřina Klasnová. Celkem se vybralo 700 tisíc. „Také Terezka dostala příspěvek na rehabilitační pobyt v Piešťanech,“ dodal spoluzakladatel NF KlaPeto Jaroslav Petrouš.

Pomozte tričkem

KlaPeto má zřízený transparentní účet, kam lidé mohou zasílat finanční příspěvky a zároveň sledovat, kam peníze putují. Číslo účtu je: 2200692979/2010. Přispět můžete i zakoupením speciálních triček, které si můžete pořídit na internetu na: www.klapeto.eu



Přečtěte si
oltec
30. 4. 2016 • 07:24

právě ti co mají dostatek peněz jsou lakomí

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.