Bojovník Dennis (19): Rakovina? Vrátila se potřetí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bojovník Dennis (19): Rakovina? Vrátila se potřetí...

Dennise se snaží zachránit Zdena Wasserbauerová. Hledá dárce.
Dennise se snaží zachránit Zdena Wasserbauerová. Hledá dárce. (Foto pro Aha! – Jana Gogová, Nemocnice Kyjov)

Hodgkinův lymfom neboli zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin. Když si Dennis Urc (19) ze Svatobořic-Mistřína před třemi lety vyslechl tuto diagnózu, zatočil se s ním svět.

„Napřed jsem měl jenom horečky. Pak mne z Kyjova poslali do Brna a na řadu přišla chemoterapie,“ vypráví student kyjovské automobilové průmyslovky, milovník aut, fotbalista i lyžař. Náročná léčba zabrala a půl roku měl klid. „Když jsem ale přišel na kontrolu, bylo zase zle, nemoc se vrátila,“ popisuje. Loni v únoru podstoupil transplantací vlastních kmenových buněk. Zase zdánlivé uzdravení, ale na podzim: bác! Nový nápor zlého nepřítele. Podle lékařů už může pomoci jen transplantace kostní dřeně. Jenže není dárce...


Čím víc dárců, tím větší šance
„Máme v republice už 82 tisíc lidí v registru dárců kostní dřeně, loni přibylo 10 tisíc, nejvíc v historii. Dennisova šance je tak čím dál větší, když nenajde u nás, budeme hledat ve světě, ale hrajeme o čas,“ vysvětluje neúnavná propagátorka dárcovství Zdena Wasserbauerová.


Pomozte NEJEN Dennisovi
Zdravý muž či žena ve věku 18 až 35 let může vstoupit do registru dárců dřeně a jednou třeba zachránit život těžce nemocnému tím, že daruje nepatrné množství svých zdravých krvetvorných buněk pro transplantaci. Kde se dozvědět více?
www.kostnidren.cz
www.darujzivot.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.