Tisíce dětí se rodí zakrnělou hlavou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tisíce dětí se rodí zakrnělou hlavou!

Desetiletý Elison se svým bráškou, který trpí mikrocefalií.
Desetiletý Elison se svým bráškou, který trpí mikrocefalií. (Foto ČTK)

Napadne-li zdravého člověka, způsobí maximálně několikadenní horečky. Jenže když virus Zika, který momentálně děsí Brazílii, zaútočí na těhotné ženy, je zle. Moc zle. Jejich děti se totiž narodí s mikrocefalií, tedy zakrnělou hlavičkou!

Brazílie se potýká s dosud nejmasivnějším rozšířením viru Zika v historii. To má za následek i prudký nárůst novorozenců s mikrocefalií, tedy neurologickým onemocněním, které se projevuje zakrnělou hlavou. Takto postižených dětí se v Brazílii od října narodilo už 3893. Za celý rok 2014 jich přitom bylo »jen« 150!

Rada? Neotěhotnět!

V nejhůře postižených oblastech na severu země, kde leží metropole Rio de Janeiro a São Paulo, přesahuje počet dětí s mikrocefalií 1 % všech novorozenců a první případy už hlásí i z Kolumbie a Bolívie. Brazilská vláda proto nařídila intenzivně pracovat na vývoji vakcíny, která zatím neexistuje. Jedinou prevencí je tak zatím ochrana před komářím bodnutím, úřady dokonce ženám radí, aby se snažily dočasně vyvarovat otěhotnění. Mikrocefalie není jen »kosmetický« problém, postižené děti se totiž často rodí i s nedostatečně vyvinutým mozkem, což může vést ke zpoždění vývoje, vážným poruchám intelektu či smrti.

Virus Zika

Symptomy (horečka či vyrážka) se projeví u 1 z 5 nakažených a většinou nevyžadují hospitalizaci. Nebezpečí ale představuje Zika pro těhotné ženy, u plodu totiž způsobuje mikrocefalii.

Přečtěte si
kiwi65
23. 1. 2016 • 22:38

Když se rozhlídnu kolem sebe,tak nejen v Brazílii....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.