Megakšeft za 2,5 bilionu! Prazdroj, Kozel, Radegast a spol. mění majitele: Zdraží pivo? Zavřou pivovary? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Megakšeft za 2,5 bilionu! Prazdroj, Kozel, Radegast a spol. mění majitele: Zdraží pivo? Zavřou pivovary?

Pivaři se mohou radovat! Prodej Prazdroje jim pivo nejspíš nezdraží.
Pivaři se mohou radovat! Prodej Prazdroje jim pivo nejspíš nezdraží. (Foto: scom)

Největší ryba ve světovém pivním rybníce spolkne druhou největší. Ale co čeští pivaři? Mají se teď radovat, nebo bát? Radovat, říkají experti. České pivo nebude horší ani dražší a může se víc dostat do světa. Ale i trochu strachu je na místě! Není jisté, jestli přežijí všechny pivovary. Třeba pivovar Kozel by prý mohl mít namále.

Je to čtvrtý největší kšeft v historii. Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev oznámila, že koupí svého rivala SABMiller, který je majitelem Plzeňského Prazdroje, ale i dalších českých značek. Cena je asi 2,5 bilionu korun.

Nároční pivaři
Češi se ale prý nemusejí obří pivní rošády bát. „Český spotřebitel bude pít české pivo a na tom se nic nemění. Nemyslím si také, že by to mělo mít zásadní vliv na technologii, která by měnila charakter piva,“ uklidňuje šéf Svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach. Podle něj noví majitelé rozhodně do výroby zasahovat nebudou, protože český zákazník je náročný a při jakékoliv změně by dal přednost jiné značce.

Hlavně nezdražovat
Ani zdražování podle viceprezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Kočky nehrozí: „Kdyby sem přišli s tím, že zdraží Prazdroj, protože je to jejich superprémiová značka, tak si myslím, že by jim sami pracovníci z marketingu Prazdroje řekli, že to asi není nejlepší cesta,“ věří Kočka. Plzeň jako jasně vlajková loď skupiny SABMiller to má zkrátka jisté. Ne tak ale už ostatní pivovary.


Kozel v ohrožení?
Kdyby třeba belgicko-americký gigant dospěl k názoru, že »ten kozel je nějakej divnej«...

„Není jasné, jestli Popovice zůstanou, nebo je zavřou v rámci globální ekonomizace výroby,“ poznamenal Kočka. Jasněji podle něj bude asi tak za rok od koupě.
„Kozel může být lehce v ohrožení, případně i Radegast,“ předvídá i předseda Sdružení přátel piva Tomáš Erlich, i když si nemyslí, že by se v krátké době nějaký pivovar zavíral.

Je to jisté?
Podle britských pravidel o akvizicích má AB InBev čas na předložení oficiální nabídky do středy 18.00 SELČ. SABMiller ale požádal o odklad do 28. října. Ve společném prohlášení stojí, že kupující může ještě couvnout. Současně se AB InBev zavázal, že zaplatí poplatek tři miliardy liber, pokud fúze nezíská souhlas akcionářů a regulátorů trhu v jednotlivých zemích. Hlavně jejich výhrady se vzhledem k obří transakci dají čekat. Možná donutí skupinu některé značky prodat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.