Za smrt těhotné Jany (†33) špitál zaplatí 4 miliony Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Za smrt těhotné Jany (†33) špitál zaplatí 4 miliony Kč!

Jana M. (†33) s dcerkou Vendulkou.
Jana M. (†33) s dcerkou Vendulkou. (Foto Aha!: Jitka Pecharová, archiv rodiny)

Smírem uzavřeli pozůstalí těhotné Jany M. (†33) spor s náchodskou nemocnicí. Podle nich v ní žena zemřela kvůli zanedbané léčbě zápalu plic i s nenarozenou Valentýnkou, kterou v sobě nosila již 9. měsíc. Pojišťovna špitálu nabídla 4 miliony korun, na které rodina přikývla.

Pozůstalí žádali 40 milionů pro rodiče těhotné ženy, jejího manžela a dceru Vendulku, která po Janě M. zůstala. Když zemřela, dívence byly čtyři roky.
„Myslím, že od začátku byl podceněn zdravotní stav pacientky,“ řekl advokát rodiny Petr Kalenský. Kvůli problémům s dýcháním a horečkám zavolala záchranku, která ale nepřijela s odůvodněním, že není v ohrožení života. Odkázala ji na praktického lékaře.

„Ten zjistil, že její stav je vážný. Po tři čtvrtě hodině pro ni přijela sanitka, která ji odvezla do nemocnice. Byla ale přijata na interní oddělení místo na JIP. Dostala antibiotika, a to bylo vše. Nebyla ani sledována,“ popsal Kalenský. Druhý den po vizitě našla ženu uklízečka na zemi bez známek života. Pozůstalým lékaři sdělili, že ji postihla náhlá srdeční smrt.

Znalec připustil pochybení
Podezření na pochybení nemocnice podpořil znalec. „Jednoznačně dospěl k závěru, že péče nebyla poskytnuta v pořádku,“ řekl advokát pozůstalých.

Soudce: Lepší vrabec v hrsti...
Soudce, který smír protistran posvětil, uvedl, že by se pozůstalí v případě vedení soudního jednání vyšší částky nedomohli. Před uzavřením dohody jim dokonce připomněl rčení o tom, že je lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše. „Bylo rozumné tu nabídku vzít,“ dodal.


 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.