Peníze na stáří a svého šéfa v zaměstnání si raději hlídejte už dnes: Neokrádají vás o důchod? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Peníze na stáří a svého šéfa v zaměstnání si raději hlídejte už dnes: Neokrádají vás o důchod?

O peníze na důchod byste se měli zajímat už v mladém věku.
O peníze na důchod byste se měli zajímat už v mladém věku. (Foto Aha!: Karel Kopáč, Alexandr Malachovský, ara)

Až o stovky korun měsíčně může snížit váš budoucí starobní důchod nepořádný zaměstnavatel. Stačí, aby nenahlásil údaje o vašem zaměstnání České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ). Chybějící doby zaměstnání pak srazí váš důchod na kolena.

Zjistit až těsně před důchodem, že vám chybějí roky pojištění »na důchod«, které jste si sice odpracovali, ale nejsou v evidenci ČSSZ, může být vážný problém. Aby totiž člověk měl nárok na starobní důchod, musí splnit dvě podmínky. Ta jednodušší se řídí kalendářem – stačí mít důchodový věk. Druhá podmínka ale vyžaduje splnění potřebné doby pojištění. Zjednodušeně řečeno, musíte mít »odpracováno«. A právě chybějící roky pojištění můžou nejen snížit budoucí starobní důchod, ale dokonce způsobit, že na něj vůbec nemusíte mít nárok.

Existuje ale jednoduchá cesta, jak si správnost údajů ohlídat. Každý má totiž jednou za rok právo požádat o tzv. informativní osobní list důchodového pojištění. „Ten slouží ke kontrole získaných dob pojištění a pomůže zjistit případné  nesrovnalosti v evidovaných  dobách pojištění v dostatečném předstihu před nárokem na důchod, aby bylo možné je vyřešit,“ vysvětluje Jana Buraňová, mluvčí ČSSZ.

Odpracované roky si hlídejte
Například lidé, kteří míří do důchodu letos, musí mít »odpracováno« 31 let. A pokud jim nějaké ty roky chybí, nárok na důchod jednoduše nevznikne! Nebo bude kvůli chybějícím dobám pojištění nižší o stovky nebo dokonce tisíce korun měsíčně. A v příštích letech se bude potřebná doba pojištění prodlužovat. Ten, kdo se bude chystat do důchodu v roce 2019, už bude muset mít splněnou dobu pojištění v délce 35 let.


Odpovědnost nesete vy
Hlídat si, jestli »sociálka« eviduje všechny odpracované roky, je přitom v zájmu pojištěnce – tedy vás. ČSSZ totiž eviduje jen to, co jí tam zaměstnavatel pošle. A pokud v šedesáti letech zjistíte, že vám chybí údaje z doby vašeho mládí, čeká vás spousta starostí. Především tehdy, když bývalý zaměstnavatel zanikl nebo zkrachoval. Navíc jsou doby pojištění nezbytné i pro vznik nároku na důchod invalidní nebo pozůstalostní.

Jak získat přehled
O výpis dob pojištění, tedy o tzv. informativní osobní list důchodového pojištění (IOLDP) je nejjednodušší požádat písemně. V případě, že budete žádat elektronicky, totiž musíte mít uznaný elektronický podpis.
*žádost pošlete na: ČSSZ, Odbor správy údajové základny, Křížová 25, Praha 5, 225 08
*o zaslání informativního listu můžete žádat jednou ročně
*lhůta pro vyřízení je 90 dnů od doručení žádosti
*vydání informativního listu je zdarma
*formulář žádosti je na www.cssz.cz/cz/tiskopisy/duchodove-pojisteni.htm

Co dělat, když vám chybí odpracované roky
Chybí v evidenci roky, které jste odpracovali? Požádejte o pomoc pracovníky správy sociálního zabezpečení, kteří můžou případné nesrovnalosti a chybějící údaje dohledat. Hledání jim usnadní:
*staré výplatní pásky
*pracovní smlouvy,
*doklady o ukončení výdělečné činnosti
*zápočtové listy
*legitimace ROH, pokud jsou v ní vylepeny známky o placení příspěvků v jednotlivých měsících

Pomůžou svědci
Chybí vám údaje o dobách pojištění a nemáte nic, čím byste je doložili? V krajním případě vám můžou pomoci svědci. Musejí být nejméně dva (ideálně bývalí kolegové z práce) a musí napsat a vlastnoručně podepsat, odkud mají informaci, že jste v konkrétní firmě po určitou dobu pracovali. Pravost podpisů svědků je potřeba ověřit na matrice, u notáře nebo přímo na správě sociálního zabezpečení.

Autor:  ruž

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.