Jahody, jablka, zelenina má letos méně vitaminů než dříve: Proč?
Baštíte pravidelně ovoce a zeleninu, protože chcete být zdraví? Zřejmě vás šokuje studie Světové zdravotnické organizace (WHO), která odhalila, že množství sledovaných vitaminů a minerálních látek v nich neustále klesá. V některých případech je ztráta i více než padesátiprocentní.
Problém »nejzdravějších « potravin je především v jejich dovozu ze zahraničí či vyčerpaná zemědělská půda. Zemědělci je musejí sklízet v době, kdy jsou nezralé, barvu a chuť jim nedává sluníčko, ale dozrávají v průběhu dopravy, ve skladech a mnohdy doputují i »zelené a bez chuti« až k nám spotřebitelům. Podle srovnávací studie WHO se množství vitaminů a minerálních látek v ovoci a zelenině rok od roku snižuje. Z brokolice skoro zmizel vápník, ve fazolích není téměř žádný vitamin B6, jablka nemají už ani polovinu vitaminů C, o jahodách raději ani nemluvě. Zatím jediné komplexní údaje o úbytku vitaminů a minerálů z ovoce a zeleniny jsou z roku 2002. Ale stále jsou aktuální. „Od roku 2002 nedošlo k zásadním změnám v dozrávacím procesu ovoce a zeleniny,“ uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
Spotřeba ovoce v Česku vzrostla z předlistopadových 70 kilo na osobu a rok na 79 kilo (v roce 2009 přitom přesáhla 90,4 kg!). Místo »domácího«, tedy ovoce mírného pásma, jíme častěji spíše jižní ovoce. Ročně sníme cca 78 kg zeleniny, ale... „Dochází k poklesu tradiční zeleniny, jako je zelí, ale vzrůstá spotřeba rajčat, paprik a melounů,“ řekl Zdeněk Kobes z ČSÚ.
Místo záhonků bazény
Ubylo nejen velkopěstitelů, ale od začátku 90. let dvacátého století výrazně ubylo i zahrádkářů. Zatímco v roce 1991 měl jejich svaz přes 400 000 členů, nyní jich je zhruba 150 000. Celková výměra zahrad je poloviční, než byla před 20 lety. Navíc na nich lidé často zeleninu a ovoce nepěstují, ale na záhoncích si postavili bazény.