Seriál podzimní zelenina: Báječné recepty z dýně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Seriál podzimní zelenina: Báječné recepty z dýně!

V chladu a skladované tak, aby se vzájemně nedotýkaly, vydrží dýně uskladněné několik měsíců.
V chladu a skladované tak, aby se vzájemně nedotýkaly, vydrží dýně uskladněné několik měsíců. (Foto ara)

Dýně jsou poslední dobou velmi populární, u nás se z nich dříve dělaly kompoty à la nedostatkový ananas. To už nyní neplatí, vychutnejte si oranžové nadělení originálně. Dýně totiž k experimentování na stovky způsobů přímo vybízejí.

Čím jsou prospěšné
V lidovém léčitelství se používají semínka i olej. Semena obsahují fosfor, železo, vápník, vitaminy B, lecitin, nenasycené mastné kyseliny – linolovou a olejovou a další. Olej má příznivý vliv na krevní zásobení mozku, zpomaluje kornatění cév, snižuje riziko infarktu myokardu, působí protizánětlivě. Jeho užívání zmírňuje močové infekce, kožní neduhy, alergie, astma, urychluje průběh nemocí i rekonvalescenci.

Nač také pomáhají?
*příznivě působí na zažívání
*posiluje imunitní systém
*uklidňuje nervy
*snižuje hladinu tuků v krvi
*podporuje správnou činnost srdce a slinivky
*prospívá ledvinám, močovým cestám
*pomáhá při revmatismu, dně a ateroskleróze


Sušené plátky
Budete potřebovat: 1 kg dýně, 2 – 3 citrony, 0,5 kg cukru, celou skořici, 2 – 3 hřebíčky.

Postup: Dýni nakrájíme na tenké plátky, zalijte vodou s vymačkanými citrony a necháme odpočívat. Druhý den vodu slijeme, plátky prosypeme cukrem, aby byly všechny obalené, a znovu dáme stranou do dalšího dne. Poté je necháme zhruba 5 minut povařit v puštěné šťávě spolu s kousky skořice a hřebíčkem. Necháme okapat a sušíme buď v pootevřené troubě na pečicím papíru či v sušičce.

Kandovaná
Budete potřebovat: 1 kg dýně, 2 – 3 citrony, 1 pomeranč a 0,5 kg cukru.

Postup: Dužinu nakrájíme na kostičky půl až centimetr velké, zalijeme vodou a šťávou ze 2 až 3 citronů a necháme přes noc máčet. Ráno vodu slijeme, přidáme šťávu z 1 pomeranče, přisypeme půl kilogramu cukru a necháme odpočívat. Večer dýně zahřejeme na bod varu, poté za mírného varu necháme zesklovatět. Slijeme přes cedník, necháme okapat a vyklopíme na plech s papírem na pečení. V pootevřené troubě je sušíme při 50 °C, až půjdou lehce od papíru. Prosypeme je cukrem krupicí.


Pomazánka na topinky
Budete potřebovat: 1 dýni (nejlépe hokaido), 1 lžíci olivového oleje, česnek, feferonky dle chuti, sůl, pepř, trochu kari, trochu citronové šťávy, 1 lžíci sádla

Postup: Dýni nakrájíme na kostičky, dáme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olejem a pečeme na 180 °C doměkka. Upečenou rozmačkáme, vmícháme sádlo, utřený česnek, nasekanou feferonku, kari, sůl a pepř. Ochutíme citronovou šťávou a necháme vychladnout. Mažeme na tousty, topinky. Smíchanou s krémovým sýrem ji lze používat jako pomazánku na čerstvé pečivo, jednohubky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.