Zneužíval učitel a šéf pěveckého sboru František P. (54) sboristky? Žákyně Michaela: Při výuce šermoval nožem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zneužíval učitel a šéf pěveckého sboru František P. (54) sboristky? Žákyně Michaela: Při výuce šermoval nožem!

František P. čelí obžalobě z pohlavního zneužívání.
František P. čelí obžalobě z pohlavního zneužívání. (Foto: Jiří Nováček)

Vychovával děti na soukromém gymnáziu s uměleckým zaměřením v Brně zvrhlík, podivín nebo kantor, který pro blaho dětí doslova dýchal? Pedagog František P. (54), který je obviněn ze zneužívání sboristek, měl údajně hrůzu nahánět nožem.

Zakladatel školy, její bývalý spolumajitel a šéf vyhlášeného pěveckého sboru Scholastici musici František P. (54)., se před soudem zodpovídá z pohlavního zneužívání a ohrožení mravní výchovy dětí. Držiteli Ceny Jihomoravského kraje za práci s mládeží z roku 2013 hrozí až osm let basy.

Policie má zřejmě proti prošedivělému muži natolik vážné výpovědi nejméně šesti sboristek, že jej drží už rok ve vazbě. Některé dámy se dokonce odhodlaly svědčit až 15 let poté, kdy je jejich umělecký guru údajně znectil.

Stále více se ukazuje, že Františka P. nešlo ve škole přehlédnout. „Nosil třeba kapesní nožík. Ve sboru ho vytáhl z kapsy, otevřel, položil na stůl a významně si nás prohlížel. Občas s ním zašermoval. Nikoho s ním ale neohrožoval,“ řekla bývalá žákyně na flétnu Michaela O. (20).

Co o něm řekli studentky?
*„Mám jahody. Přijď, chtěl bych Ti je nasypat do čumáčku.“ Část esemesky obžalovaného Františka P. nezletilé žákyni Anně L., jejíž rodiče případ rozvířili.
*„Běž si stoupnout někam do zadní řady, na tebe se nebudu dívat, prsatá blondýno,“ výrok Františka P. na adresu jedné ze sboristek.
*„Když mi bylo asi třináct, šla jsem s ním na soustředění na vycházku. U trafostanice mi pověděl, že jsem hezká a že se mu líbím. Navedl mi ruku a až se jí uspokojil, šli jsme zpátky,“ popsala svědkyně 20 let starou událost.
*„Hráli jsme na soustředění po tmě hry na prince a princeznu. Při nich mě našel a líbal a osahával na prsou. Když se rozsvítilo, dělal, jako že nic,“ tvrdí zneuctěná sboristka.
*„V době, kdy jsem byla v pubertální mlze, mi ukázal částečně cestu, kterou bych mohla jít. Rozšířil mi obzory a hodně mne naučil,“ řekla před soudem Michaela O. (20), bývalá studentka flétny.

Kolegové: Byl šílený
*„Nemusel se příliš s některými kantory. Ne vždy rozdýchali jeho emotivní a neortodoxní kritiku. Byl ale spolumajitelem školy a tak na něj samozřejmě nikdo nějak moc nemohl,“ vypověděla výchovná poradkyně Ivana G.
*„Přišel na poradu a řekl nám, že je předvelikonoční postní doba. A že se musíme postit – nejen v jídle a pití, ale že je třeba se stranit mobilů a technologií. Na čtyřicet dní je pak zakázal ve škole používat,“ popsala bývalá učitelka gymnázia.
*„Při soustředění nabízel děckám alkohol. Prý léčí stres a žaludek,“ uvedla před soudem bývalá kantorka gymnázia.

Autor:  jn

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.