Pozor na novou fintu: Podvody se SIPO! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pozor na novou fintu: Podvody se SIPO!

SIPO s falešnou částkou ve výši 2124 korun.
SIPO s falešnou částkou ve výši 2124 korun. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

S novým fíglem zahájili letošní rok podvodníci. Dostali se mezi příjemce plateb přes službu SIPO, nebo-li inkaso. Podvod zkusili i na paní Helenu (73) z Chrudimi. Ta ale naštěstí byla opatrná.

Když seniorce přišel do schránky platební doklad SIPO za leden, zarazila ji výše požadované úhrady. „Jelikož v poslední době víc sleduji platbu za elektřinu, tak jsem si pak mezi jednotlivými poplatky všimla položky služby s částkou 2124 korun, která tam nikdy dřív nebyla. Nenašla jsem ji ani v dokladech za celý uplynulý rok, takže mi to přišlo divné,“ řekla Aha! paní Helena.

Zrušila platbu

Seniorka naštěstí začala hned jednat. Na radu dcery se obrátila na provozovnu SIPA, kde zjistila, že není první, kdo podezřelou platbu ohlásil. Tam klientce nedokázali říci, kdo ji zadal a doporučili ženě, aby zamířila do své banky a zrušila trvalý příkaz k platbě, aby tak nepřišla o peníze. Podezření na zneužití služby podvodníky, kteří zřejmě sázejí na to, že lidé platbu přehlédnou a bude jim tak stržena, včera nahlásila na policejní stanici v Chrudimi.

Desítky případů

Vedle paní Heleny na poplatek zadaný v SIPu bez vědomí plátce upozornili další lidé i z jiných měst. „Případů neustále přibývá, jsou jich už desítky,“ informovala za Pardubický kraj policejní mluvčí Andrea Muzikantová s tím, že již bylo zahájeno trestní zřízení. Fiktivní firma? Ve vyhledávači příjemců plateb přes SIPO na stránkách České pošty deník Aha! zjistil, že příjemcem položky služby by měla být společnost Tran Warehouse s.r.o. se sídlem v Praze, která podle rejstříku firem vznikla loni v říjnu s základním kapitálem 1000 korun. Zřejmě jde o fiktivní společnost.

Česká pošta se distancuje

Česká pošta na svých stránkách vydala upozornění na podvodné zneužití služby SIPO s tím, aby si lidé doklady zkontrolovali a v případě zjištění nesrovnalosti požádali na pobočce o úhradu bez konkrétní položky. U bezhotovostní platby je důležité toto učinit včas, než bude bankou stržena. „Česká pošta nabízí službu SIPO firmám, kterým na základě dodaného seznamu plátců umožňuje inkasovat peníze za poskytnuté služby. Česká pošta není oprávněna zkoumat, za co a na základě jakého důvodu příjemce peníze od plátců požaduje,“ uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík. V případě, že zadavatel podezřelých plateb neposkytne poště důkazy, že je oprávněn je od plátců SIPO požadovat, bude s ním smlouva okamžitě ukončena.

Další finty na důchodce

Mimo nový trik se SIPEM zkoušejí podvodníci oškubat seniory často tak, že se vydávají v telefonátu za vnuka či vnučku, sdělují, že způsobili nehodu a žádají babičky a dědy o peníze na odškodnění druhé osoby či opravu auta s tím, že na obnos spěchají a pro peníze k nim pošlou kamarády. Také jsou stále v kurzu případy, kdy se vydávají za opraváře, zástupce úřadu, energetických firem a podobně, aby se vloudili do jejich obydlí.



Přečtěte si
pravlast
7. 1. 2023 • 09:49

Lži,podvody,faleš kam se podívám.A ještě k tomu ten levo-pravopis.Zkratka SIPO je nesklonná.Aha?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.