Hubneme s Helenou Vondráčkovou! Rada čtvrtá: Zapomeňte na tvrdý alkohol! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hubneme s Helenou Vondráčkovou! Rada čtvrtá: Zapomeňte na tvrdý alkohol!

Helena Vondráčková doporučuje nepít tvrdý alkohol, sama si dá ráda skleničku vína.
Helena Vondráčková doporučuje nepít tvrdý alkohol, sama si dá ráda skleničku vína. (Aha! – Martin Hykl)

Podle statistik vypije každý Čech zhruba 10 litrů tvrdého alkoholu ročně.

A to už je pořádné číslo! Kořalka představuje nejen zdravotní riziko, ale také hrozbu pro vaši štíhlou linii. Alkohol totiž obsahuje takzvané prázdné kalorie. Nezískáte z nich žádné živiny, ale budete přibírat. Helena Vondráčková nám v tomto díle radí, abychom se tvrdému alkoholu při dietě vyhnuli.

Pro štíhlou linii jsou největší hrozbou sladké likéry. Například pět panáků oblíbeného baileys představuje doporučený denní kalorický příjem pro dospělou ženu. Kalorickou bombou je také pivo. Půllitr dvanáctky vás zásobí asi 214 kaloriemi.

A navíc alkohol vyvolává pokles hladiny krevního cukru a v pivu obsažené hořčiny podporují chuť k jídlu. Proto po pivu ihned dostanete hlad a najíte se. Některé vědecké studie také zjistily, že pití alkoholu zvyšuje ukládání tuku v oblastech břicha a boků. Odborníci při dietě doporučují výhradně suché víno. Ale i to musíte pít s mírou...

Co radí Helena Vondráčková

„Pokud chcete zhubnout, důležité je nepít tvrdý alkohol. Nevadí bílé či červené víno ve střídmém množství, já mám ráda Pignot Grigio. Nedoporučuji nikomu hubnout rychle, není to zdravé, vše s mírou.

Důležité je dodržovat v co největší možné míře zdravý životní styl, a pokud se budete stravovat podle jeho zásad, nadváha nikdy nebude váš problém.“

Co na to odborník?

Odborník na výživu Pavel Suchánek působí v pražském IKEMu. Zabývá se vlivem výživy a pohybové aktivity na hladinu cholesterolu v krvi a dalších rizikových faktorů onemocnění srdce.

„K tomuto doporučení lze dodat jen to, abyste nezapomínali na pravidelný pohyb, a budete žít bez zdravotních komplikací a onemocnění, jako je obezita, infarkt nebo cukrovka druhého typu.“

Zítra čtěte: Jak se správně hýbat

Dietní jídelníček


Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.