Hubneme s Helenou Vondráčkovou! Rada druhá: K obědu rybu!

Kdo by zejména po Vánocích nechtěl zhubnout... Podle statistik si až 70 % Čechů dává jako novoroční předsevzetí shodit nadbytečná kila a sportem zformovat postavu.
Vzorem všem s pneumatikou kolem pasu může být zpěvačka Helena Vondráčková (63), která dnes prozrazuje, co nejraději obědvá.
Úprava jídelníčku podle rad Heleny Vondráčkové může být jedním z kroků, jak dosáhnout ideální váhy.
Dát si ale hubnutí jako předsevzetí je podle odborníků ta největší hloupost. Říká se, že většina takových závazků bere zasvé již na Tři krále.
„Pokud nejste opravdu rozhodnutí, že chcete hubnout, je pravdou, že novoroční předsevzetí vezme zasvé velmi brzy po Novém roce. Stačí se podívat, kolik lidí je v posilovnách v lednu a kolik koncem února,“ říká psycholožka Janina Krocková.
Nejlepším důkazem, že vytrvalost a naše dieta funguje, je postava Heleny Vondráčkové. Tu by jí mohla závidět leckterá mladá dívka.
Co radí Helena Vondráčková (63)
„Celkově se snažím ze svého jídelníčku eliminovat moučná jídla. Nejím moc knedlíky a bílé pečivo, normální chléb jsem vyměnila za celozrnný. Dávámli si k obědu maso, tak většinou grilované, bez tuku, často je to ryba. Jako příloha je ideální zelenina v jakékoli úpravě – od syrové, přes dušenou až po pečenou.“
Co na to odborník?
Odborník na výživu Pavel Suchánek působí v pražském IKEMu. Zabývá se vlivem výživy a pohybové aktivity na hladinu cholesterolu v krvi a dalších rizikových faktorů onemocnění srdce a cév.
„Jíst zcela bez tuku není rozumné, tuky s sebou nesou v tucích rozpustné vitaminy. Je však nutné sledovat kvalitu tuků, například tučná mořská ryba je jednoznačně zdraví prospěšná, obsahuje zdravé omega-3 tuky, stejně tak na chleba je velmi vhodné namazat tenkou vrstvu kvalitního margarínu s omega-3 mastnými kyselinami. Některé mastné kyseliny jsou navíc pro tělo nepostradatelné, tzv. esenciální mastné kyseliny. Tuky tedy mohou chránit naše srdce a navíc oddalují brzký nástup hladu.“