Hubneme s Helenou Vondráčkovou! Rada pátá: Zkuste cvičit jógu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hubneme s Helenou Vondráčkovou! Rada pátá: Zkuste cvičit jógu!

Pravidelné cvičení má vliv i na duševní pohodu.
Pravidelné cvičení má vliv i na duševní pohodu. (Showpix)

Pokud chcete zhubnout, musíte vydat více energie, než přijímáte.

To je jednoduchá rovnice. Zdravé stravování je proto třeba doplnit pohybem. Zpěvačka Helena Vondráčková se snaží cvičit každý den. Mezi její oblíbenou formu pohybu patří jóga.

Lidské tělo není na zahálku stavěné. Pokud mu nedopřáváte tělesnou námahu, dostává se do stavu permanentního stresu. Cvičení a tělesný pohyb se odrazí nejen na pěkné postavě, ale podle odborníků má výrazný vliv i na duševní zdraví. Při cvičení se totiž do krve vyplavují endorfiny a člověk se díky nim cítí příjemně.

Pravidelný pohyb má dokonce podobný vliv na deprese jako lékaři předepisovaná psychofarmaka. Pravidelná tělesná námaha navíc zmírňuje projevy úzkosti, poruchy nálad a u dětí léčí i některé poruchy učení a hyperaktivitu. Abyste blahodárný účinek cvičení pocítili, měli byste cvičit alespoň třikrát týdně třicet minut.

Co radí Helena Vondráčková

„Cvičím páteř. Pokud mám volnou chvíli, snažím se cvičit každý den. Využívám speciálních cviků z jógy. Tenhle druh cvičení člověka nejen zklidní, ale umožní mu i celkovou relaxaci. Také plavu a hraji tenis.

Potřebuji mít dobrou fyzičku i pro své koncerty, kde vydávám obrovské množství energie. Výborný je také relax na zahrádce. Práce v klidu přírody umožní člověku, který se pohybuje neustále mezi lidmi, dokonalý odpočinek.“

Co na to odborník?

Vít Chaloupka je jedním z nejznámějších odborníků na výživu špičkových sportovců i běžné populace. Působí jako trenér a dietolog. Pracuje také s obézními dětmi.

„Ve zralém věku je jóga naprosto dostačující cvičení, pokud si chcete udržet postavu. Když však chcete zhubnout, doporučoval bych minimálně dvakrát týdně navštívit posilovnu. Optimální je ovšem třikrát týdně. Jóga je jednoznačně výborná věc. Pomáhá zlepšovat nejen tělesný stav, ale i duševní rovnováhu.“

Zítra čtěte: Druhy diet

Dietní jídelníček

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.