Pozor na milence v sadech! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pozor na milence v sadech!

Žižkov a jeho parky byly na počátku minulého století místo jen pro odvážné.
Žižkov a jeho parky byly na počátku minulého století místo jen pro odvážné. (Ilustrační foto ara)

Večerní hlídač Jan Maleček dostal jednoho únorového večera roku 1925 v sadech na pražském Žižkově nečekaně tvrdou ránu do hlavy. A to při výkonu svých pracovních povinností. Dne 11. února zmíněného roku o krvavém incidentu psal list Československá republika.

A to pod mnohoslibným titulkem Pozor na milence v sadech! Zmíněný deník uvedl doslovně: „V sadech na Žižkově vrchu napomínal o půl 7. hodině večerní hlídač Jan Maleček asi 23letého výrostka s děvčetem, aby opustili sady. Tu sáhl dle udání hlídačova onen muž do kapsy a udeřil hlídače tvrdým předmětem, patrně boxerem, do levého spánku a způsobil mu krvavé zranění. Zraněný Maleček, který si stěžoval na veliké bolesti, byl odvezen do všeobecné nemocnice, odkud po ošetření byl propuštěn. Po pachateli zahájeno bylo pátrání.“

Jak policejní vyšetřování popsaného případu dopadlo, dnes už nezjistíme. Žižkov, který byl roku 1881 povýšen na samostatné město a v roce 1922 začleněn do nově vzniklé Velké Prahy, se netěšil, pokud jde o kriminalitu a rušení veřejného pořádku, právě nejlepší pověsti. Městské sady a parky disponovaly v tu dobu hlídači a pohybovat se v nich v noci bylo zakázané.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.